Tartalom
Immunrendszer erősítők
Ezek az ételek hatékonyan járulnak hozzá tested immunredszerének javításához.
Amennyiben a megfázás, influenza és más fertőzések megelőzésének lehetőségeit keresed, első lépésként egy helyi élelmiszerboltot érdemes felkeresni és olyan étrendet érdemes tervezni, amely tartalmazza ezt a 15 természetes ételtípust. Az erős immunrendszer ugyanis a megfelelő étkezés és megfelelő bélflóra kialakításától indul.
Fontos megjegyzés
Legyengült vagy beteg immunrendszer esetében az immunrendszer erősítő táplálékok sok esetben nem elegendőek a betegség legyőzéséhez, mindenképpen érdemes orvos tanácsát kérni.
A 2019-es koronavírus (COVID-19) megjelenésével kapcsolatban fontos megjegyezni, milyen fontos a fizikai távolságtartás és a higiénia betartása betartása a járvány terjedésének megállítása érdekében.
1. Citrusfélék

Megfázáskor a legtöbb ember azonnal C-vitamin szedésébe kezd, amit nagyon jól is tesznek, hiszen a C-vitamin nagyon jó immunrendszer erősítő.
Tanulmányok szerint a C-vitamin növeli a fehérvérsejtek számát, amelyek kulcsfontosságúak az immunerősítés céljából egy fertőzés elleni küzdelemben.
Szinte mindegyik citrusféle magas C-vitamin tartalommal rendelkezik, melynek köszönhetően könnyen beilleszthetőek az étrendbe.
Néhány példa a legelterjedtebb citrusfélékből:
- grapefruit
- narancs
- klementín
- mandarin
- citrom
- lime
Mivel a test nem termeli és nem tárolja ezt a típusú vitamint, a folyamatos egészség érdekében folyamatosan adagolni kell a C-vitamint. Az ajánlott napi mennyiség itt olvasható (megbízható forrás).
A napi 2000 milligrammnál (mg) magasabb adagolás a legtöbb forrás szerint ártalmas lehet az egészségre, de mivel vízben oldódó vitamin, minden nap érdemes fogyasztani.
Ugyan a C-vitamin segíthet gyorsabban felépülni egy mezei megfázásból, egyelőre azonban hivatalos bizonyíték még nincs arra nézve, hogy hogy hatásos lenne az új koronavírus, a SARS-CoV-2 ellen is.
2. Kaliforniai piros paprika

Te is úgy gondolod, hogy a citrusfélékben van a legtöbb C-vitamin? Akkor van egy új hírünk: a kaliforniai paprika közel 3x annyi C-Vitamint tartalmaz, mint egy narancs. Ha úgy gondolja, hogy a citrusfélék tartalmazzák a legtöbb C-vitamint bármilyen gyümölcs vagy zöldség közül, gondoljon újra. Uncia, a piros paprika majdnem háromszor annyi C-vitamint (127 mg) tartalmaz, mint egy floridai narancs (45 mg). Sőt gazdag béta-karotin tartalommal is rendelkeznek.
Az immunrendszer fokozása mellett a C-vitamin segíthet az egészséges bőr fenntartásában is. A béta-karotin pedig, amelyet a tested A-vitaminná alakít, a szemed és a bőröd állapotának megóvásában nyújt segítséget.
3. Brokkoli
A brokkoli igazi immunerősítő szupersztár, amely vitaminokkal és ásványi anyagokkal tölti fel a tested. Tele van A-, C- és E-vitaminnal, rostokkal és sok más antioxidánssal együtt az egyik legegészségesebb zöldség, amelyet a tányérodra tehetsz.
Hogy minél több értékes anyaghoz jussunk a zöldségek által, érdemes megjegyezni, hogy a lehető legkevesebb ideig szabad csak főzni azokat, vagy egyáltalán ne tegyük ki hőhatásnak. Ha csak gőzöljük például, már sokat tettünk annak érdekében, hogy minél több értékes anyag maradjon benne.
4. Fohagyma

A fokhagyma a világ szinte minden konyhájában megtalálható gyógy,- és fűszernövény. Egyéni karaktere feldobja az ételek ízét és az egészségedet is felturbózza.
Már a korai civilizációk is felismerték értékét a fertőzések elleni küzdelemben. A fokhagyma lassíthatja az artériák eltömődését és jó hatással van a vérnyomásra is.
A fokhagyma immunerősítő tulajdonságai a kéntartalmú vegyületeinek, az allicin erős koncentrációjának köszönhetőek.
5. Gyömbér
A gyömbér szintén egy nagyon hatásos fegyver megfázás vagy vírusos fertőzés esetén. Segíthet csökkenteni a gyulladást, ami enyhítheti a torokfájást és a gyulladásos betegségeket, sőt a gyömbér hányinger esetén is hatékony segítséget nyújt. Nem mellesleg nagyon finom ételek készíthetőek a használatával.
Kapszaicin származék tartalma miatt ételeinket és italainkat kellemes csípős ízzel jutalmazza.
A gyömbér krónikus fájdalmakra is gyógyírt jelenthet, sőt koleszterinszint csökkentő tulajdonságokkal is bírhat.
6. Spenót
A spenót nemcsak azért került a listánkba, mert gazdag C-vitaminban -de számos antioxidánsban és béta-karotinban is gazdag, amelyek szintén növelhetik immunrendszerünk fertőzésekkel szembeni ellenálló képességét.
A spenót a brokkolihoz hasonlóan akkor a legegészségesebb, ha a lehető legkevesebbet főzik, hogy megtartsa tápanyagtartalmát. Egy könnyű főzés vagy párolás azonban megkönnyíti belőle az A-vitamin felszívódását, és lehetővé teszi más tápanyagok felszabadulását is az oxálsavból.
7. Joghurt, kefír

Azokat a joghurtokat és kefíreket érdemes fogyasztani, amelyek címkéjén az „élő és aktív kultúrák” kifejezés szerepelnek, mint például a görög joghurt vagy a kaukázusi kefír. Ezek a kultúrák szintén segítik az immunrendszert a betegségek elleni küzdelemben a bélflóra javítása által.
Mindenképpen a sima, ízesítés nélküli joghurtokat érdemes váalsztani, hiszen az ízesített változatok so cukrot és adalékanyagot tartalmaznak, amelyekre egy beteg vagy legyengült szervezetnek nem biztos, hogy szüksége van a gyógyuláshoz. Az édesszájúak pedig a sima joghurtot is megédesíthetik némi egészséges gyümölccsel vagy mézzel.
8. Mandula
A megfázás megelőzésében és leküzdésében az E-vitamint legtöbbször a C-vitamin mögé sorolják. Pedig ez az erős antioxidáns kulcsfontosságú az egészséges immunrendszer működésében.
Az E-vitamin csak zsíradékban oldódik, ami azt jelenti, hogy felszívódásához szükséges zsír vagy olaj jelenléte az étkezésben. A diófélék, mint például a mandula is, tele vannak vitaminnal és egészséges zsiradékkal is rendelkeznek, így támogatva azok megfelelő felszívódását.
A felnőttek ajánlott napi E-vitamin adagja 15 mg, amely körülbelül egy fél csésze mandulát jelent.
9. Napraforgó magok
A napraforgómag tele van tápanyagokkal, mint a foszfor, magnézium, valamint a B-6 és E vitamin, valamint hihetetlenül magas mennyiségű szelén.
Az E-vitamin az immunrendszer működésének szabályozásában és fenntartásában játszik döntő szerepet. Nagy mennyiségű E-vitamint tartalmazó ételek közé tartozik még az avokádó és a sötét leveles zöldségek is.
10. Kurkuma

Talán tudod, hogy a kurkuma a curry kulcsfontosságú összetevője. Ezt az élénksárga, keserű fűszert évek óta használják gyulladáscsökkentőként az izületi gyulladás kezelésében. A kutatások szerint a kurkuma jellegzetes színét adó kurkumin magas koncentrációja segíthet csökkenteni a testmozgás okozta izom és izületi károsodást. A kurkumin egyes kísérletek szerint immunerősítő és vírusellenes hatással is rendelkezik.
11. Zöld tea
Mind a zöld, mind a fekete tea flavonoidokban (antioxidáns) gazdag. A zöld tea mégis kiemelkedik az epigallocatechin-gallát (EGCG) szintjével, amely egy kimondottan erős antioxidáns.
Egyes vizsgálatok szerint az EGCG fokozza az immunfunkciókat is. A fermentációs folyamat során a fekete teában sok EGCG-t roncsolódik, a zöld teát azonban sütik vagy gőzölik és nem erjesztik, így az EGCG megmarad benne.
A zöld tea az L-theanin aminosav forrása is. Az L-teanin elősegítheti a T-sejtek csíramentesítését.
12. Papaya
A papaya szintén tele van C-vitaminnal. Egy közepes gyümölcsben a napi ajánlott C-vitamin mennyiségének a duplája is megtalálható. A papayában található enzimeknek ráadásul gyulladáscsökkentő hatása is van.
A papayák tartalmaznak még tisztességes mennyiségű káliumot, magnéziumot és folátot is, amelyek mindegyike jótékony hatással van az általános egészségére.
13. Kivi
A papajához hasonlóan a kivi is rengeteg alapvető tápanyagot tartalmaz, beleértve a folátot, káliumot, K-vitamint és a C-vitamint.
A C-vitamin felturbózza a fehérvérsejteket a fertőzések elleni küzdelemben, míg a kivi egyéb tápanyagai a test többi részének megfelelő működéséről gondoskodnak
14. Szárnyasok

Ha nem érzed jól magad és tyúkhúslevesre vágysz, nem csak anyukád pótolhatatlan levese után vágyakozol placebóhatással körítve. A leves valóban segíthet csökkenteni a gyulladást, ami javíthatja a megfázás tüneteit.
A szárnyasok, mint például a csirke és a pulyka, sok B-6-vitamint tartalmaz. Körülbelül 80 g pulyka- vagy csirkehús a napi ajánlott B-6 mennyiség közel egyharmadát fedezi.
A B-6-vitamin fontos szerepet játszik a szervezetben lejátszódó számos kémiai reakcióban. Az új és egészséges vörösvérsejtek kialakulásához is létfontosságú például.
A csirkecsontokkal készített leves zselatint, kondroitint és más, egyéb tápanyagokat is tartalmaz, amelyek a bél gyógyulásában és immunitásának növelésében hasznosak.
15. Rák és kagylófélék

Nem sok mindenkinek jutnak eszébe a tengeri herkentyűk, ha immunerősítésről van szó, pedig sok fajtájuk valódi cink források.
A cink általában nem kap annyi figyelmet, mint a többi vitamin és ásványi anyag, pedig testünknek szüksége van rá ahhoz, hogy immunsejtjeink rendeltetésszerűen működhessenek.
Ilyenek például:
- osztriga
- rák
- homár
- kagyló
A napi ajánlott cinkmennyiséget ne lépd túl, amely:
- 11 mg férfiaknak
- 8 mg a legtöbb nő számára
A túl sok cink gátolhatja az immunrendszer működését.
Elég ezeket az ételeket enni a fertőzések megelőzésére?
A változatosság a helyes táplálkozás kulcsa. Ha kiválasztasz egyet ezekből az immunrendszer erősítő ételekből, az nem lesz elegendő az influenza vagy más fertőzések leküzdésében, még akkor sem, ha folyamatosan fogyasztod. Ügyelj az adagokra és az ajánlott napi bevitelre, nehogy túl sok jusson be szervezetedbe egy vitaminból és túl kevés a másikból.
A helyes étkezés remek kezdet, de a csökkentett stressz, szabadlevegőn végzett mozgás és a lelki táplálék, a meditáció is jelentős tényező, amely segít, hogy megvédjen téged és a környezetedet az influenzától, a megfázástól és más betegségektől, sőt az influenza elleni oltásról sem szabad megfeledkezni.