15 Spórolási tipp a hatékony megtakarítás érdekében

ápr 9, 2022 | Üzlet

Talán nem befolyásolhatod a gazdaságot hatásokat, de a saját tetteid és gondolataid felett igenis rendelkezel, hogy több pénzt legyél képes megtakarítani. Amely főleg a most kialakuló krízis helyzetekben hozhat életmentő megoldásokat. Íme 10 tipp, amellyel elkezdheted a spórolást a szűkösebb időkre.

 1. Először is érdemes legalább egy hónapon keresztül nyomon követni a kiadásokat. Akár egy applikációt használsz erre a célra, akár papírt és ceruzát, nagyon fontos következtetéseket fogsz tudni levonni a hó végén vásárlási döntéseidről. 
 2. Különítsd el azokat a dolgokat, amelyeket szeretnél és amelyekre szükséged van.  Valóban szükséged van egy hatalmas televízióra? Vagy tökéletesen megfelel a jelenlegi kisebb, amellyel már rendelkezel és remekül működik? Ha csak nem dúskálsz a pénzben, ne költsd el olyan dolgokra, amelyekre nincs szükséged, vagy közép, – és hosszútávon nem gyarapítják a vagyonodat. 
 3. Ne használj hitelkártyát a számláid kifizetésére. Talán egyszerűnek tűnhet így fizetni, de mindig jusson eszedbe, hogy a felhasználható hitelkeret nem a te pénzed, azt a kamatokkal együtt vissza kell fizetned.  
 4. Tegyél félre rendszeresen. Nyiss egy megtakarítási számlát, és vagy manuálisan, vagy automatikusan utald át rá minden egyes hónapban bevételed egy részét. Pénzügyi szakemberek legalább 10 – 20%-ot javasolnak.
 5. Ellenőrizd a biztosítási kötvényeidet. Nézd át a fedezeteket. Lehet túl sokat fizetsz, de az is elképzelhető, hogy egy esetleges kár vagy baleset bekövetkezése esetén nem fog nyújtani megfelelő pénzügyi védelmet a számodra. 
 6. Figyelj oda, ha rendszeresen jelentős összegeket költesz például ajándékokra vagy utazásokra. Rövid távon ugyan boldogságot hozhatnak a számodra és jól érzed magad, de később könnyen kerülhetsz olyan helyzetbe, hogy azt kívánod, bárcsak a mindennapi szükségleteidre fordíthatnád azt az összeget, ami ezekre elment. 
 7. Csökkentsd vagy szüntesd meg azokat a szolgáltatásokat, amelyeket igénybe veszel. Televízió, internet vagy telefon előfizetésedet teljes mértékben kihasználod? Vagy csak fizeted a magasabb havidíjat? Nézz utána, hogy van-e mód olcsóbb csomagot választani, amely ugyanúgy fedezi a szükségleteidet.
 8. Próbáld csökkenteni az energiaszámláidat. Kapcsold ki a készülékeket és a lámpákat, ha nincs rájuk szükség. Vásárolj energiatakarékos izzókat. Ha teheted, használj ventilátort a légkondicionáló helyett, vagy vegyél fel egy pulóvert ahelyett, hogy magasabbra állítanád a fűtést. Hidd el, az eredmény meg fog látszani a csekkekre írt összegeken is.
 9. A házhozszállításos ételrendelés ugyan nagyon kényelmes lehet és sok esetben kimondottan olcsónak is tűnhet, mégis az otthon készített ételeknél jóval drágábbra jön ki éves szinten. Gondold át a kiadásaidat ezen a téren is.
 10. Soha nem menj éhesen bevásárolni és mindig írj listát azokról a tételekről, amelyekre valóban szükséged van. Az összes többi már a felesleges kiadás kategóriába fog kerülni. 
 11. Automatizáld a csekkbefizetéseidet a bankban. Lehet, hogy hozzászoktál a rendszeres csekkek befizetéséhez és a postára járáshoz, de amennyiben ezt véletlenül elfelejted, a kamatokat neked kell majd fizetned és a benzinről se feledkezzünk el, amit felhasználsz a postára járáshoz. 
 12. Autó: biztosan mindenhova autóval kell menned? Igen, mindenki siet, de a magas benzinárak mellett érdemes elgondolkodni azon, hogy használd a lábad. Nem mellesleg az egészségednek is jót teszel vele. 
 13. Állíts be költési limitet a kártyádra, ezzel elkerülheted a túlköltekezést
 14. Figyelj az impulzív vásárlásokra. Mindig várj 3-4 napot, hogy eldönthesd, valóban szükséged van-e arra, amit akkor, abban a pillanatban meg szerettél volna vásárolni.
 15. Iratkozz le a hírlevelekről, hogy elkerüld a FOMO (lemaradsz valamiről érzése) -t. Úgy is tudsz arról, ha valamire valóban szükséged van. 

Figyelj a kiadásaidra, mert soha nem tudhatod, mikor kell a megtakarításaidhoz nyúlni. És ez nem arról szól, hogy sanyargasd magad, egyszerűen csak érdemes átalakítani a megszokásaidat, amelyek teljesen feleslegesek a jóléted szempontjából. Ezzel nem csak magadnak, de a környezetednek is jót teszel. 

 

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This