5 hiba, amit a SUP sportot kezdők elkövetnek, avagy milyen a helyes SUP evezés technika

júl 12, 2021 | Legyél fitt

A stand up paddle boarding / állva evezés / SUP, egy remek és egyszerű lehetőség, hogy bárki jól érezze magát vizes közegben akár felfújható, akár merev, kemény deszkák közül választasz. Ugyanakkor minden új tevékenység gyakorlása alatt létezik egy tanulási görbe, ami alól a SUP-ozás sem kivétel. Íme a kezdő SUP-osok 5 első hibája, amire figyelni érdemes gyakorlás közben.

 

FORDÍTVA TARTOD A SUP LAPÁTOT

Első iránymutatás a kezdőknek: A SUP-on állva mind két oldalon evezünk, hogy egyenes irányban tudjuk tartani a deszkát. Nincs lustulás! 

Egy kezdő SUP gyakorlót messziről ki lehet szúrni arról, ahogyan a lapátot tartja. A lapát, amellyel a vizet kanalazod, rendelkezik egy domborulattal, amely mindig mögéd kell mutasson. Ellenkező esetben az evezés instabillá válhat és nem ad át megfelelő erőt a haladáshoz. Az új típusú evezőkön már az ujjlenyomatnak megfelelő markolat is helyet kapott, hogy még véletlenül se feledkezzünk meg a tartás irányáról. Ha még nagyon újonc vagy a sportban, érdemes felhelyezni akár egy matricát is, hogy még véletlenül se indulj el a megfelelő tartás nélkül. Amennyiben te is SUP oktatást veszel, ez lesz az első dolgok egyike, amire felhívják a figyelmedet.

állva evezés

 

 NEM MEGFELELŐ SZÖGBEN EVEZEL

Másik hiba, amit a kezdő állva evezősök elkövetnek, hogy nem a deszkával párhuzamosan eveznek, hanem egy nagyobb szögben kifelé húzzák a lapátot, távol a deszkától. A könyökük kifordul és kifelé, oldalra húznak a lapáttal. Az evezőt mindig egyenesen kell a vízbe meríteni és a deszkával párhuzamosan húzni, különben a deszka kanyarodni fog. A lapát mindig fel és lefelé kell mozogjon, sosem másik szögben.

Ehhez a lapátot felül tartó kezet erőteljesen a test másik oldala elé kell vinni. Így sokkal nagyobb erőt lehetsz képes kifejteni a deszka haladásához. És mivel nagyobb erőt fejtesz ki, kevesebbszer kell az evezéshez oldalt váltani, amely sokkal könnyebbé teszi a deszka mozgását.  

SUP evező tartás

TÁVOLABB TOLOD AZ EVEZŐT A SARKADNÁL

Ha belemerítesz egy vödröt a vízbe, a kihúzáshoz elég sok erőt kell kifejtened a megemeléséhez. Ugyanez érvényes arra is, ha túl hosszan evezel a lapáttal. Az evező is megtolja a vizet és lassítja a folyamatot.

A megfelelő evezés technika javaslata szerint, soha ne evezz hosszabban, mint a sarkad a deszkán, ellenkező esetben elveszíted lendületet és értékes energiát égetsz el. Ez a technika különösen akkor fontos, ha szörfözni is szeretnél a deszkán. Ez különösen jó technika a gyakorláshoz, ha szeret egy evezőtáblán szörfözni. 

 

LEFELÉ NÉZEL

Szinte bármi, amit csinálsz, és szüksége van az egyensúlyérzékedre, osztozik egy közös vonásban; ahova nézel, arra mész. Ha állva evezés közben lefelé nézel, le fogsz esni. A kezdő állva evező titánoknak nagy valószínűséggel elsőre komoly nehézséget fog okozni megállni a deszkán, esetleg le is esnek a SUP-ról. Az egyensúly megőrzése érdekében azonban nagyon fontos, hogy ne nézzünk lefelé.

Egy jó trükk a stabilitás megőrzéséhez SUP-on  állva az, hogy válassz ki egy pontot a parton, és koncentrálj azon hely pontjára. Ha instabilnak kezded érezni magad, hagyd abba az evezést, és tedd magad elé a deszkára, mintegy támaszték. Tulajdonképpen kapsz egy harmadik lábat, amely lehetővé teszi, hogy a másik kettővel újra könnyen megtaláld a megfelelő pozíciót a stabil álláshoz és egyensúlyod újra megtalálásához leesés nélkül.  

 

TÚL ELŐL ÁLLSZ A DESZKÁN

Másik gyakori hiba, amelyet a legtöbb új állva evező tanonc elkövet az az, hogy túlságosan előre áll vagy térdel a SUP deszka elején. A deszka aljának végén lévő szkegek kormányként működnek, amelyek lehetővé teszik, hogy a deszka egyenesen haladjon vagy épp forduljon. Ha túlságosan előre helyezed a súlypontodat a SUP deszkán, az szkegek nem merülnek a vízbe megfelelően és megnehezítik az irányítást, nehezebb lesz evezni, haladni a vízen. A legtöbb deszka rendelkezik hordozófogantyúval a deszka közepén. SUP típusa válogatja kialakításának megfelelően, de a fogantyú soha nem lehet mögötted. ha nem látod a fogantyút, szépen araszolj hátrafelé, amíg alattad vagy előtted nem lesz. 

 

hogyan evezz SUP deszkán

A SUP-ot vagy állva evezést gyakorló sportolás rengeteg szórakozást tartogat mindenki számára a víz élvezetéhez függetlenül attól, hogy tengeren, óceánon vagy egy tavon űzöd a sportot. A megfelelő technikák elsajátítása azonban lehetővé teszi, hogy inkább szórakozásnak, mint küzdésnek érezd az evezést. 

Mi az a SUP?

A SUP  mozaikszó, ami a Stand Up Paddle Boarding (Állva evező deszka)  rövidítése. A SUP egy felkapott vízi sport, amelyet minden életkorú, méretű ember élvezhet sportossági fokozattól függetlenül.

Megkülönböztetünk felfújható, epoxy (kemény) és soft top (puha borítású) deszkákat, amelyek remekül alkalmasak a következő területekre is: 

  • SUP jóga
  • SUP horgászat
  • SUP versenyzés
  • SUP túrázás
  • kutyás evezésre
  • vagy akár csak napozásra távol a strand zsivalyától

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 4.9 / 5. Szavazatok száma: 11

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This