Ijesztő vulkánkitörés Tonga mellett, mi történt?

jan 17, 2022 | Környezet

A kitörés nem csak a szigetet és a Pacific-óceánt, de az egészvilágot megrengette. Mi tudható jeleleg a tongai vulkánkitörés kapcsán? 

Négy napon belül harmadszor tört ki egy víz alatti vulkán Tonga közelében, amely még kitörés és szökőár utáni károk felmérésére indított megfigyelő repülőket is veszélyezteti

Az ausztrál meteorológiai szolgálat szerint egy “nagy kitörés” történt hétfőn a Hunga Tonga-Hunga Ha’apai vulkánnál, de szökőárriasztást nem adtak ki.

Szakértők szerint a szombati vulkánkitörés az utóbbi 30 év valószínűleg a legnagyobb kitörése volt a bolygón. Az űrből készült drámai képek valós időben örökítették meg, amint egy hatalmas hamu-, gáz- és gőzcsóva 20 kilométerre szóródott a légkörbe, majd szökőárhullámok csapódtak le a Csendes-óceánon.

A közösségi médiában látható felvételeken emberek menekülnek,  amint a hullámok elöntik Tonga fővárosát, Nuku’alofát, a délutáni égbolt pedig koromsötétbe borul a sűrű hamufelhő miatt. Szökőárhullámokat is rögzítettek több ezer mérfölddel távolabb az Egyesült Államok nyugati partja mentén, Peruban, Új-Zélandon és Japánban is. Peruban legalább két ember meghalt, miután a hatalmas hullámok elsodorták őket.

Tömeges áldozatokról egyelőre nem számoltak be, de a segélyszervezetek aggódnak amiatt, hogy a szennyezett levegő miatt Tonga távoli szigetein nem jutnak tiszta vízhez  az emberek.

A kommunikáció megszűntével Ausztrália és Új-Zéland is  repülőket küldött a károk felmérésére.

Hol található a tongai Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán?

Tonga egy csodálatos, több mint 170 dél-csendes-óceáni szigetből álló polinéz ország, és körülbelül 100 000 embernek ad otthont. A távoli szigetcsoport, körülbelül 800 kilométerre található keletre a Fidzsi-szigetektől és 2380 kilométerre Új-Zélandtól.

A Hunga-Tonga-Hunga-Ha’apai vulkán, mintegy 30 kilométerre délkeletre a tongai Fonuafo’ou szigettől, két kis sziget között fekszik a víz alatt, körülbelül 2000 méter magasságban a tengerfenéktől, és körülbelül 100 méter magasan látható a tengerszint felett.

A vulkán a megfigyelők szerint az elmúlt néhány évtizedben kimondottan aktív volt.

2009-ben egy kitörés gőz- és hamucsóvákat juttatott a levegőbe, és új földterületet hozott létre a víz felett, egy 2015. januári kitörés pedig egy körülbelül 2 kilométer széles új szigetet alakított ki, amely gyakorlatilag egyesítette a Hunga-Tongát és Hunga-Ha’apai szigeteket.

A legutóbbi kitörés 2021 decemberében kezdődött, amikor a gáz-, gőz- és hamucsóvák körülbelül 12 kilométeres magasságban emelkedtek a levegőbe. A vulkán január 14-én tört ki ismét, a január 15-i hatalmas kitörés pedig lökéshullámokat küldött szerte a világon, és szökőárhullámokat váltott ki a Csendes-óceánon.

 

Hol sújtott le a cunami?

 

A kitörés szombaton Tonga legnagyobb szigetén, Tongatapuban okozott cunamit, a rögzített 1,2 méteres hullámok Nuku’alofa város közelében a parti utakra ömlöttek, és elárasztották a part menti ingatlanokat is.

Más csendes-óceáni szigetországokban, a Fidzsi-szigeteken, Szamoán és Vanuatuban szökőárriasztások léptek életbe. A Fidzsi-szigeteken készült felvételeken látható, amint az emberek magasabbra menekülnek a fővárosban, Szuván, miközben a nagy hullámok elárasztják a partokat.

A szökőár Tonga legnagyobb szigetét, Tongataput sem kímélte.

Szökőár figyelmeztetéseket jelentettek Új-Zéland egyes részeiből, Japánból és Peruból, valamint az Egyesült Államokból és a kanadai Brit Kolumbiából is.

Japánban az északkeleti Iwate megfigyelő bázis szerint 2,7 méter magas hullámok jelentek meg és számos kisebb szökőárt is jelentettek számos más helyen az NHK közszolgálati műsorszolgáltató szerint. Vasárnap délutánra már minden szökőárra vonatkozó figyelmeztetést feloldottak Japánban.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat San Diego-i irodája szerint a kitörés az Egyesült Államok nyugati partjára is hullámokat küldött, amelyek némelyike ​​szintén meghaladta a 1-2 méter magasságot. Szökőárhullámokat Kaliforniában, Alaszkában és Hawaii-on is éreztek.

Mi történik a hamufelhővel?

A hétvégén óriási vulkáni hamufelhő borította be Tongát, elsötétítve a délutáni eget, és szombaton vulkáni por sűrű habjával vonta be Nuku’alofát is.

A Save the Children szervezet szerint az ivóvízkészlet komoly szennyezésnek van kitéve a hamu és a leszálló füst miatt, valamint az lvegeő szennyezettsége miatt is azonnali segítséget kell biztosítani Tonga számára. 

Majd a hamufelhő nyugat felé sodródott, és vasárnap a Fidzsi-szigetek, Vanuatu és Új-Kaledónia felett volt látható. Majd a meteorológiai szolgálat szerint hétfőre elérte Ausztrália Queensland területét.

“Ha különösen lenyűgöző napfelkeltét vettél észre, az a #Tongai kitörésből származó #vulkáni hamu által szórt napfény volt” – közölte a Queenslandi Meteorológiai Iroda Twitterén.

A hamu azonban megakadályozta, hogy egy ausztrál felderítő járat teljesítse azon küldetését, hogy felmérje a károkat január 17-én a hajnali órákban, bár a járat még aznap reggel felszállt.

A hamufelhő miatt több, Ausztráliából, Új-Zélandról és Fidzsi-szigetekről Tongára ​​tartó járatot is elhalasztottak.

Az első adatok azt sugallják, hogy a vulkánkitörés volt a legnagyobb a Fülöp-szigeteken, a Pinatubo-hegynél történt 1991-es robbanás óta – mondta Shane Cronin új-zélandi vulkanológus a Radio New Zealandnak.

“A kitörés az űrből volt a legjobban megfigyelhető” – mondta Cronin a Reuters szerint.

“A kitörés nagy és robbanásszerű oldalirányú terjedése arra utal, hogy valószínűleg ez volt a legnagyobb vulkánkitörés a Pinatubo 1991-es kitörése óta” – mondta Cronin.

Mekkora pusztítást végzett a kitörés?

Szerencsére eddig nem érkeztek jelentések tömeges áldozatokról Tongában, és a kár mértéke továbbra sem ismert, mivel a kommunikációt – különösen a távoli szigeteken – még nem sikerült helyreállítani.

Tongának “azonnali segítségre van szüksége, hogy polgárait friss ivóvízzel és élelemmel láthassa el” – mondta Fakafanua, az ország házelnöke a közösségi médiában közzétett nyilatkozatában.

Azt mondta, “sok területet” érintett a “jelentős vulkáni hamuhullás”, de “az életeket és vagyontárgyakat érő károk teljes mértéke jelenleg nem ismert”.

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök január 16-án azt mondta, hogy a szökőárhullámok “jelentős hatást gyakoroltak” Nuku’alofára, csónakokat és nagy sziklákat sodort a partra. “A part menti üzletek megsérültek, és jelentős takarításra lesz szükség”.

A fő tenger alatti kommunikációs kábel is megsérült, valószínűleg az áramkimaradás miatt.

Zed Seselja, Ausztrália nemzetközi fejlesztési és csendes-óceáni minisztere szerint “jelentős anyagi kár” keletkezett Tongában, beleértve az utakat és a házakat is. Szerinte még mindig “nagyon korlátozott mennyiségű” információ érkezik a külső szigetekről.

Az új-zélandi nuku’alofai főbizottság is megerősítette ezt, és hétfői közleményében azt mondta, hogy “jelentős” károkról számoltak be Tongatapu nyugati partjai mentén.

Egy családi tulajdonban lévő tengerparti üdülőhely Tongatapuban azt is közölte, hogy üzletük teljesen megsemmisült. “Szomorúan mondhatjuk, hogy gyönyörű otthonunk, Ha’atafu tengerparti üdülőhelyünk teljesen tönkrement. Az egész nyugati partvonal teljesen elpusztult Kanukupolu faluval együtt” – tette közzé a Ha’atafu Beach Resort szóvivője hétfőn a Facebookon.

A Vöröskereszt és Vörös Félhold Társaságok Nemzetközi Szövetsége közölte, hogy csapatai a helyszínen vannak, és elegendő készlettel rendelkeznek az országban 1200 háztartás támogatására.

 

“A kevés hiteles friss információ ellenére a pusztítás mértéke óriási lehet, különösen a külső szigeteken” – mondta Katie Greenwood, az IFRC csendes-óceáni küldöttségének vezetője a Reuters szerint.

Az új-zélandi védelmi erők egy Orion repülőgépet küldtekTongába, hogy felmérjék a károkat. Ardern elmondta, hogy az ország kezdetben 340 000 dollárt ajánlott fel segélyszállítmányokra, technikai támogatásra és a helyi válaszlépések támogatására.

Ausztrália bejelentette, hogy további támogatásra készül, egy humanitárius készletekkel, például vízzel és higiéniai eszközökkel megrakott repülőgéppel, amely készen áll a szállításra Tongába, amint azt a körülmények lehetővé teszik.

Kína és az önálló Tajvan szigete is jelezte külön nyilatkozatban, hogy hajlandó segítséget nyújtani Tonga száámára, amennyiben szükségük lenne rá.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This