Melyek a reflux tünetei és hogyan lehet kezelni?

aug 10, 2022 | Életmód

 

Sok esetben előfordulhat, hogy a gyomorsav feljön a nyelőcsövünkbe, például amikor hányingerünk van vagy túl sok a gyomorsavunk. Ha viszont ez rendszeresen megtörténik és nem találunk rá ésszerű magyarázatot, akkor meglehet egy komolyabb kihívás áll a háttérben.

 

Ilyen lehet például a reflux, ami az egyik leggyakoribb emésztési probléma. Ha csak Amerikát nézzük, akkor a lakosság mintegy 20%-át érinti, de hazánkban is sokan szenvednek tőle. A betegségnek konkrét tünetei vannak, amikkel érdemes tisztában lennünk, hogy tudjuk valóban ezzel van-e dolgunk. Természetesen a saját véleményünk nem érhet fel egy konkrét orvosi diagnózissal, így érdemes felkeresni a háziorvosunkat is.

Ebben az írásunkban a reflux tüneteit gyűjtöttük össze. Az alapvető jeleken túl, arról is szó lesz, hogy milyen eset minősül sürgősnek, azaz milyen tünetek esetén kell azonnal mentőt hívni.

 

Mi az a reflux?

 

A reflux betegséggel gyakran találkozunk, ugyanis sajnos nagyon sokakat érint. A kialakulásáról akkor beszélhetünk, amikor az alsó nyelőcső záróizomzata meggyengül és nem zár rendesen. Normál esetben ez az izom csak akkor nyílik ki, amikor evés közben lenyeljük a falatokat. Ilyenkor az izom elmozdulásával tud bejutni az étel a gyomrunkba. Ahogy ez megtörténik, az izomzat ismét zárt állapotba kerül.

 

Előfordulhat azonban, hogy a nyelőcső alsó izma valamiért mégsem zár vissza. Emiatt a gyomorban lévő sav kijut onnan és a nyelőcsövön végighaladva a szájba kerül.

 

Íme, a reflux legjellemzőbb tünetei!

A refluxnak viszonylag jól beazonosítható tünetei vannak, amikről szinte egyértelműen megállapítható, hogy arról van-e szó vagy sem. Az egyik leggyakoribb jel nem más, mint a gyomorégés, amit többféleképpen is érzékelhetünk.

 

A gyomorban érzett égés lehet csak kicsit kellemetlen, de könnyen átcsaphat komoly fájdalomba is. Alapvetően a gyomor védve van a gyomorsavtól, normális esetben nem okoz fájdalmat. Ha viszont a nyelőcső záróizom nem akadályozza meg azt, hogy a gyomorsav a nyelőcsőbe jusson, akkor ott maró hatást okoz.

 

A másik jelentős tünet a savanyú ízérzet, ami lényegében annak az eredménye, hogy a sav tovább áramlik a nyelőcsövön keresztül egészen a szájba. Ennek hatására pedig keserű vagy savanyú ízt érzünk, sőt, akár maró, égő érzés is kialakulhat. Mindemellett a savas böfögés is a reflux tünetei sorába tartozik.

 

 

Hogyan kezelhető a probléma?

A kezelésére alapvetően két opció áll rendelkezésre. Az egyik a gyomorsav csökkentését célozza meg, aminek hatására ugyan nem szűnik meg teljesen a probléma, de enyhíti a panaszokat és a káros következményeket. Gondolunk itt például a gyomorsav maró hatására, amivel irritálja mind a nyelőcsövet, mind pedig az ínyt és a szájpadlást.

 

A másik lehetőség már jóval inkább a probléma megszüntetését helyezi fókuszba. Ez esetben az a cél, hogy a gyomortartalom ne tudjon visszaáramolni. Erre többféle megoldás is létezik attól függően, hogy mennyire előrehaladott a betegség.

 

 

  • Életmódváltás

 

Ha sikerül időben diagnosztizálni a refluxot, akkor néhány életmódbeli változtatással is szép eredményeket lehet elérni. Érdemes egészségesebben étkezni és többet mozogni, ha pedig túlsúllyal is küzdünk, akkor a fogyást is meg kell célozni. A kifejezetten savas ételeket, italokat el kell kerülni ugyanúgy, ahogy a dohányzást és a koffein fogyasztását. Mindemellett arra is figyelni kell, hogy inkább többször együnk kisebb adagokat és evés közben ne hajoljunk nagyon előre. Ez ugyanis növeli a gyomorsav visszaáramlásának lehetőségét.

 

 

  • Gyógyszerek alkalmazása

 

Több olyan gyógyszer is van, amit a háziorvosunk felírhat nekünk reflux esetén. Az egyik csoportba tartoznak a savszívók, illetve savcsökkentők. Ezek elsősorban arra jók, hogy lekössék és semlegesítsék a gyomorsavat, magát a problémát nem szüntetik meg, csak a tüneteket enyhítik. Vannak vény nélkül kapható tabletták is, amiktől ugyanezt a hatást várhatjuk.

 

 

  • Rekeszsérv műtét

 

Súlyos esetben sajnos sem az életmódváltással, sem pedig a savlekötő gyógyszerek szedésével nem járunk eredménnyel. Ilyenkor csak a sebészi beavatkozás jelenthet megoldást. Ezzel az orvosok vissza tudják állítani a záróizom eredeti funkcióját, illetve meg tudják szüntetni az esetleges szövődményeket is.

 

Mikor van szükség sürgősségi ellátásra?

 

Alap esetben a reflux nem okoz olyan problémákat, amikkel azonnal orvoshoz kellene fordulnunk, ez alól csak a sürgősségi esetek jelentenek kivételt. Ilyen például, amikor a gyomorégés szűnni nem akaró, már-már elviselhetetlen fájdalmat okoz, vagy amikor nyelési nehézség, szédülés, esetleg légszomj alakul ki. Ilyenkor azonnal mentőt kell tárcsázni.

 

Amikor fáj a hasunk vagy késztetést érzünk a böfögésre, esetlen indokolatlanul savanyú ízt érzünk a szánkban, hajlamosak vagyunk legyinteni egyet. Ezek azonban egytől egyig a reflux tünetei is lehetnek, ami egy gyakori és kezelést igénylő gyomorprobléma. Ahelyett, hogy vállat vonnánk, érdemes foglalkozni vele és ha szükséges, akkor egy orvossal is ajánlott megnézetnünk magunkat. A sürgősségi esetekről nem is beszélve, amikor is azonnal mentőt kell hívnunk.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 3 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This