Miért imádja az egész világ a pulled porkot?
A pulled pork, amit magyarul körülbelül tépett vagy húzott malachúsnak fordíthatunk le, egy tipikus amerikai BBQ különlegesség. Az elképesztő népszerűségét a hihetetlen omlósságának és szaftoságának köszönheti – a pulled pork ugyanis szinte szétolvad az ember szájában. A szakácsok ezt extra hosszú és folyamatosan fenttartott alacsony hőmérsékletű sütési idővel érik el. A végeredmény pedig: egy minden ízében omlós, akár kézzel is széttéphető, zaftos hús, aminek lehetetlen ellenállni.
Türelmetlenek, figyelem!
A kulináris különlegességek szerelmesei jobb, ha felkészülnek: a pulled pork recept elkészítéséhez több óra is szükségeltetik – szóval ne éhes hassal vágjuk bele a fejszénket a sütögetésbe. Ha mindent a nagykönyv szerint szeretnék csinálni, a malachúst akár 6-7 órás sütésnek is alá kell vetnünk.
De miért pont „tépett sertéshús”?
A pulled pork elnevezés roppant beszédes. A 6-7 órás, lassú és alapos sütésnek köszönhetően ugyanis a hús annyira omlóssá válik, hogy a kezünkkel is könnyen ízekre szedhetjük azt.
Omlós és szaftos pulled pork recept
A pulled pork az egyedi, füstös ízvilágát a faszénen való lassú sütésnek köszönheti – ám ez nem jelenti azt, hogy otthon, sütőben ne készíthetnénk el a finomságot. Sertés lapockából és sertés tarjából is elkészíthető, a lényeg, hogy a hús ne csak kívül, de belül is tartalmazzon zsíros rétegeket. Bár az eredeti recept szerint a sertés lapocka adja meg azt a kulináris élményt, amit remélhetünk a laktató ételtől, a tapasztalat mégis azt mutatja, a tarja is tökéletes alapanyagnak számít – feltéve, ha jó zsíros.
Home-made pulled por recept – olyan, mint az eredeti BBQ fogás?
Igaz, ami igaz, az elkészített fogás kissé más íz-világot reprezentál, mint az eredeti faszénen sütött hús, ám biztosak lehetünk abban, hogy a család elismerő bókjai ezúttal sem maradnak el. Ha ugyanis mindent a megadott recept után csinálunk, a fantasztikusan omlós, elképesztően szaftos eredmény előre borítékolható.
Pulled pork recept – a hozzávalókról
A BBQ különlegesség titka a fűszerkeverék megfelelő elkészítésében rejlik. A szóban forgó keverék sóból, barna cukorból, fokhagymaporból, pirospaprikából, mustárporból, chilipaprika porból, fekete borsból és köményből készül. Ha készen van a fűszerkeverék, nincs más dolgunk, mint alaposan bekenni azzal a húst.
Néhány szóban a sütésről
A sütőt melegítsük elő 150 Celsius fokra. Mielőtt a megfűszerezett húst betennénk, locsoljunk a tepsibe egy kis barnasört. A hús körülbelül 6-7 óra alatt készül el – 2 óránként érdemes ránézni, és megforgatni, hogy minden oldala tökéletes legyen.
Az a bizonyos pont az i-n
Ha a pulled pork már kész, az i-re a pontot az autentikus BBQ szósszal tehetjük fel. A szósz összetevői a következők: sűrített paradicsom, almaecet, barnacukor, ketchup, szójaszós és worcester szósz. A hozzávalókat összekeverjük, majd lassú tűzön sűrűre főzzük – és voilá, készen is van a mennyei öntet, ami a tökéletes kiegészítője lesz az omlós sertéshúsnak.
Késsel és villával könnyedén szálaira szedhetjük
Az elkészült sertéshúst a címben szereplő evőeszközök segítségével könnyedén apró szálacskákra szedhetjük. A „széttépett” húst locsoljuk meg jó alaposan szósszal, majd adjuk át magunkat a mennyei élvezeteknek.
Milyen körettel tálaljuk?
A pulled pork grill körettel is roppant ízletes, és bár a hús nem kifejezetten diétás fogás, salátával tálalva legalább egy kicsit úgy érezhetjük, hogy nem estünk végérvényesen bele az édes bűnözés csapdájába. Sokan egyébként szendvicsekhez is előszeretettel használják a pulled porkot. Az biztos, hogy a sertéshús, bármivel is kombináljuk, mindennek markáns, feledhetetlen ízvilágot kölcsönöz.