Mi okozza a sárga fogakat (és mit lehet tenni ellenük)?

ápr 25, 2022 | Életmód

Habár nem olyan súlyosak, mint más fogászati problémák, a sárga fogak könnyedén megfoszthatnak bennünket magabiztos mosolyunktól. Szerencsére bizonyos esetekben akár az étrend megváltoztatásával és egy szigorúbb fogápolási rutinnal is javítható a fogak színe, habár az is előfordulhat, hogy fogorvosi segítségre lesz szükség ehhez. Az alábbiakban a sárga fogak leggyakoribb okaival ismerkedhet meg.
Habár nem olyan súlyosak, mint más fogászati problémák, a sárga fogak könnyedén megfoszthatnak bennünket magabiztos mosolyunktól. Szerencsére bizonyos esetekben akár az étrend megváltoztatásával és egy szigorúbb fogápolási rutinnal is javítható a fogak színe, habár az is előfordulhat, hogy fogorvosi segítségre lesz szükség ehhez. Az alábbiakban a sárga fogak leggyakoribb okaival ismerkedhet meg.

Genetika

A fogak színe akár örökölhető is. Amennyiben szülei közül valakinek sárgák a fogai, előfordulhat, hogy ön is hajlamosabb erre. A fogak természetes színei a piros-barna, a piros-sárga, a szürke és a piros-szürke árnyalatok a tiszta fehéren kívül, és ezek különféle sötétségűek is lehetnek. Az, hogy kinek mely árnyalatokhoz állnak közelebb fogai színei, természetesen sok már is befolyásolhatja.

A dentin

Amikor a fogak külső rétege (a fogzománc) elvékonyodik, jobban átüt rajta az alatta lévő dentin színe. A dentin egy sötétsárga, barna színű réteg, és gyakran e miatt tűnnek sárgának a fogak a tükörben. A vastag fogzománc eltakarja a dentint, azonban a fogra lerakódó foltok nem feltétlenül tűnnek el. Ebben az esetben érdemes mielőbb felkeresnie a fogorvost, hogy a fogzománc elvékonyodásával járó fogérzékenységet mielőbb kezelni tudja még az esetleges szövődmények kialakulása előtt. A Rosental fogorvosai segítenek Önnek a fogérzékenység kezelésében.

Kopás

A kor előrehaladtával a fogak természetesen elsárgulnak. A fogzománc idővel elvékonyodik a savas ételek és italok fogyasztásával, és ilyenkor a fog sárgás színt vehet fel, vagy szürkévé is válhat, ha maradandó ételfoltok vannak rajta. A fogak kopását azonban könnyebben megelőzhetjük, amennyiben rendszeresen eljárunk fogorvosunkhoz fogkő leszedésre. A fogkő által felgyűlt baktériumok is nagyban elősegítik a fogak kopását és a dentin sérülését, eztáltal a fogérzékenység kialakulását is.

Dohányzás

A dohányzás során szervezetbe kerülő nikotin nem csupán egy egészségtelen függőséget okoz, hanem a fogakat is hajlamos csúnyán elszínezni. Nem hiába, hogy egy súlyosan dohányfüggő ember esetén a legtöbbször jelentős fogsárgulás látható. A fogak épsége érdekében érdemes minél inkább kerülni a dohányzást.

Bizonyos ételek

Számos étel hajlamos elszínezni a fogakat. A paradicsom, a szószok és a bogyók például olyan festékanyagokat tartalmaznak, amelyek maradandóan képesek a fogzománcra tapadni. Még egy egyébként egészséges saláta balzsamecetes öntete is színes fogakat okozhat. Természetesen ezeknek az ételeknek a fogyasztása nem fog azonnali fogelszíneződést okozni. Ajánlott azonban ezen ételek után tiszta vízzel való öblögetés, hogy elkerüljük az esetleges színelváltozásokat. Az azonnali fogmosás nem jó ötlet, mivel ezek az ételek legtöbbször savasak, így a rögtön ezután történő fogmosással a fogzománcnak nem teszünk jót.

Bizonyos italok

A kávé és a tea a leggyakoribb elszíneződéseket okozó italok, de a vörös és a fehérbor szintén okolhatók ezért a problémáért. A színezett üdítőitalok és energiaitalok is elszínezhetik a fogakat. Ebben az esetben is igaz az, hogy ezen italok fogyasztása hosszú távon fognak fogelszíneződést okozni. Alkalmankénti fogyasztásuk nem tesz kárt azonnal fogaink színében.

Antibiotikumok

A tetraciklin antibiotikumok akkor színezhetik el a fogakat, amikor még elő sem bújtak az ínyből. Amennyiben egy anyuka a várandósság második felében, vagy egy gyermek élete első 8 évében tetraciklint tartalmazó antibiotikumokat szed, akkor a gyermek végleges fogai már elszíneződve bújhatnak ki a tejfogak után. Ez csak fogfehérítéssel orvosolható.

Fluorózis

A fluorid nagyon hasznos a fogak számára, azonban túlzott mennyiségben sárga vagy barna-sárga foltokat okozhat azok felületén – ezt nevezzük fluorózisnak. A fluoridos víz, a fluoridos fogkrém és a felírt fluoridtabletták a legfőbb fluoridforrások. Amennyiben attól tart, hogy a kelleténél többet vesz magához ebből a vegyületből, értekezzen fogorvosával.

Balesetek

Egyes traumás balesetek hatására a fogzománc megrepedhet, a fog belseje pedig megsérülhet. Ez elszíneződéshez vezet, ami a belső fogvérzés egyik jele lehet, tehát mindenképpen fogorvoshoz kell fordulni vele.

Fogcsikorgatás

A fogcsikorgatás egy tudatalatti szokás, amit sokan stresszes állapotban, gyakran alvás közben csinálnak. Ez a szaknyelven bruxizumsként emlegetett jelenség súlyosan károsíthatja a fogzománcot, ami, ha megsérül, akkor a fent említett okokból akár el is színeződhet.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This