AI a munkahelyen: 12 lehetőség az irodai atmoszféra javítására az AI segítségével

júl 13, 2023 | Üzlet

Az AI gyors felemelkedése a munkahelyen számos potenciális előnnyel jár a munka jövőjére nézve.

A vállalatok most már használhatják a munkahelyi AI-t számos folyamat javítására, a kommunikációtól és a biztonsági kezdeményezésektől kezdve a jobb tértervezésen át egészen a befogadóbb vállalati kultúráig.

Természetesen ez feltételezi, hogy teljes mértékben megértik ezeket az új technológiákat a munkahelyen. És hogy helyesen alkalmazzák és használják őket.

Ebben a cikkben a munkahelyi AI-ra összpontosítunk. Arra fókuszálunk, hogy a munkahelyi AI hogyan vezethet jobb, biztonságosabb és boldogabb munkakörnyezethez. És természetesen egy egészségesebb alsó vonalhoz.

 

Hogyan használják az mesterséges intelligenciát (AI) a munkahelyen?

 

A legtöbb ember már ismeri a mesterséges intelligenciát, vagy AI-t, köszönhetően a hírek és (gyakran riadó) gondolatok állandó áramlásának. Ez lényegében bármilyen technológia, amely utánozza az emberi interakciót és intelligenciát. Ilyen például a beszédfelismerés, a gondolkodás, a döntéshozatal és a mintafelismerés. Az ‘AI’ ezen kutatási terület egészére is utalhat.

Az AI rendszerek algoritmusokat használnak mind bonyolult problémák megoldására, mind egyszerű vagy ismétlődő feladatok automatizálására.

És a munkahelyen az AI technológiát számos módon használják, gyakran az emberi hibák csökkentése, a pénz megtakarítása és a jobb, adatvezérelt döntések meghozatala érdekében az egész szervezet (és mindenki benne) számára.

Más szóval, a munkahelyi AI gyorsan versenyképes szükségletté válik.

2022-ben a Deloitte Insights felmérése szerint a vállalatvezetők 91%-a jelentette, hogy van vállalatszintű AI stratégiájuk. Ez leggyakrabban olyan területekre vonatkozik, mint az információk generálása, a költségek csökkentése, az együttműködés javítása és a folyamatok optimalizálása.

“Míg az AI alkalmazások aránya és érettsége nagyban változik az iparágak között, az AI új hatékonysági és teljesítményszinteket hoz létre minden méretű vállalkozások számára” – mondja a Deloitte Irfan Saif, a Deloitte Risk & Financial Advisory amerikai AI vezetője. “A szervezeteknek lehetőségük van az AI teljes potenciáljának kiaknázására, ha elfogadják és nagy mértékben alkalmazzák azt vállalatukban.”

 

Hol használják az AI-t az irodában?

 

Bár elméletben az ég lehet a határ, a gyakorlatban az AI-vezérelt kezdeményezések a munkahelyen ma általában három fő területen láthatók:

  1. Automatizálás. Amikor az emberek az AI-ról beszélnek a munkahelyen, gyakran olyan rendszerekre utalnak, amelyek automatizálják a folyamatokat. Ez általában a hatékonyság maximalizálásának céljával történik.

Egyszerűen fogalmazva, ha egy feladat egyszerű és/vagy ismétlődő, az AI könnyen reprodukálhatja.

Az automatikus válaszadók, az automatizált ügyfélszolgálat és az intelligens asszisztensek mind gyakori használati esetek itt. De sokkal több is van a tarsolyban… Az adatbevitel, az ügyfélbevezetés, a bérszámfejtés, az ároptimalizálás, az időpont-egyeztetés, az értékesítési előrejelzés, a biztonsági megfigyelés és a munkaerő-felvételi folyamat sok eleme csak néhány példa, amelyek ebbe a kategóriába tartoznak.

  1. Adatok.  A vállalatoknak most már lehetőségük van hatalmas mennyiségű adat gyűjtésére.

De az adatok gyűjtésének képessége és az adatok jól használhatóvá tétele két különböző dolog.

Ezért a vállalatok most már az AI-t használják ennek a folyamatnak minden lépésének átalakítására. Ideértve: az adatgyűjtést, az adatfeldolgozást és az adatelemzést.

Ez biztosítja, hogy a vállalatoknak hozzáférésük van a megfelelő valós idejű és történeti mutatókhoz, amelyekre a rövid és hosszú távú jobb döntések meghozatalához szükségük van.

3. Kommunikáció, együttműködés és kultúra

Végül az AI alkalmazások és technológiák segíthetnek támogatni a munka társadalmi oldalát.

A szövegbevitel és az automatikus javítás a legáltalánosabb alkalmazások itt. De számos kifinomultabb lehetőség, mint a természetes nyelvfeldolgozás, az intelligens találkozó eszközök és a kifinomult együttműködési platformok mind segíthetnek a kommunikáció és az együttműködés elősegítésében egy szervezeten belül.

Ahogy azt alább részletesebben is kifejtjük, az AI ezen és más módon segíthet támogatni a vállalati kultúra erőfeszítéseit összességében.

 

Mi az AI hatása a munkahelyen?

 

Ha megfelelően használják, az AI a munkahelyen kézzelfogható előnyökhöz vezethet (mint például a költségmegtakarítás és a termelékenység). És ez vezethet kevésbé kézzelfogható előnyökhöz is. Mint például boldogabb és sokszínűbb munkavállalók, és egy munkavállalóközpontúbb kultúra.

Ahogy azt várni lehet, az AI eszközök drámai hatással lehetnek a termelékenységre és javíthatják a munkafolyamatokat az irodában. Valójában egy nemrégiben végzett tanulmányban a vállalatvezetők kétharmada azt találta, hogy az alkalmazottak termelékenysége ‘jelentősen javult’ az AI használatával.

Ezek a költségmegtakarítások és a termelékenységi növekedések szokták a legtöbb címlapot szerezni. De talán az egyik legmélyebb és néha figyelmen kívül hagyott hatása a munkahelyi AI-nak a munkavállalói élmény és elkötelezettség körül forog.

Valójában ugyanebben a nemrégiben végzett tanulmányban a megkérdezettek fele is jelentős növekedést tapasztalt a munkavállalói elkötelezettségben.

Tovább fogjuk tárgyalni, hogy az AI technológiai fejlődése hogyan befolyásolhatja konkrétan a munkavállalókat.

 

Mik a példák az AI használatára a munkahelyen?

 

Az AI példái a munkahelyen gyakorlatilag minden szektorban megtalálhatók. Ez az iparágakban, a startupoktól és a call centerektől kezdve az egészségügyi szervezeteken át a hatalmas tech konglomerátumokig, és minden köztesen.

Nem meglepő, hogy számos nagyvállalat öleli meg az enterprise AI-t. A Walmart gépi tanulást használ, hogy segítsen a munkavállalóknak tudni, mikor kell újratölteniük a polcokat. Az AT&T használja a kiberbiztonságra. És a General Motors generatív tervezést használ a jobb autók gyártásához.

A vágóélén lévő távmunka vállalatok AI-t használnak a virtuális találkozók javítására. És a hagyományos irodai szervezeteknek szükségük lehet rá a biztonság megerősítéséhez az épületautomatizálási rendszereikben (BAS).

Az emberi erőforrások osztályai is egyre inkább fedélzetet vesznek. Egyre többet használnak AI-t a munkaerő-felvételi folyamatokban, valamint a tehetségmegtartásban és vonzerőben.

Egyre többet használnak AI-t a munkaerő-felvételi folyamatokban, valamint a tehetségmegtartásban és vonzerőben. Valójában a SHRM tanulmány arra talált, hogy az HR szervezetek 79%-a már használ AI-t és automatizációt a toborzás és a munkaerő-felvétel során.

Még a közösségi média platformok is bekapcsolódnak a műveletbe. Például a LinkedIn most már AI online képzéseket kínál. És gyakorlatilag minden platformon programozók dolgoznak azon, hogy biztonságosabb és jobb élményeket teremtsenek a felhasználóik számára.

És természetesen, amikor a Netflix ajánl egy nagyszerű show-t, vagy az Amazon tudja, mit kell vásárolnod, mielőtt te tennéd… Az AI munkája.

Röviden, minden formájú és méretű vállalat használhatja az AI-t. És gyakorlatilag minden osztályon belül egy szervezetnek képesnek kell lennie arra, hogy megtalálja a módját, hogyan használhatja ki ezeket az új és növekvő irodai technológiákat.

 

Két konkrét munkahelyi AI példa

 

Konkrétan, két gyakori példa a munkahelyen használt specifikus AI-ra a chatbotok és az irodai szenzorok.

 

Chatbotok

A chatbotok olyan programok, amelyek természetes nyelvfeldolgozást használnak az emberekkel való kommunikációra (általában szöveges formában). Gyakran találkozhatunk velük weboldalakon vagy ügyfélszolgálati csatornákon, ahol kérdésekre válaszolnak és megoldják a gyakori problémákat. A vállalatok használhatják őket rendelésfeldolgozásra és nyomon követésre, vezető generálásra és más marketing erőfeszítésekre.

Amikor a vállalatok ezt a típusú AI-t használják, időt szabadítanak fel az ügyfélszolgálati képviselők (és mások) számára, hogy nagyobb és/vagy bonyolultabb problémákkal és feladatokkal foglalkozzanak. Az ötlet nem feltétlenül az emberi munkaerő helyettesítése. Az a cél, hogy az emberi munkaerőt szabadítsák fel dinamikusabb és bevételt generáló feladatokra (mint például az értékesítés), anélkül, hogy feláldoznák a vevői élményt a folyamat során.

 

Irodai szenzorok

Az irodai IoT (Internet of Things) szenzorok is egyre gyakoribbak, különösen a hibrid munkahelyeken. Ezek a fizikai eszközök gyűjtik az adatokat a használatukról és/vagy a környezetükről. Bár ezek az eszközök technikailag nem minősülnek ‘AI’-nak, az AI technológiára támaszkodnak az általuk gyűjtött adatok feldolgozására és elemzésére.

A szenzoroknak számos alkalmazása van – sokan már használjuk őket otthonainkban vagy autóinkban. A munkahelyen gyakran elfoglaltsági szenzorok formájában jelennek meg. Ezek mozgásérzékelők, amelyek nyomon követik az elfoglaltsági arányokat, idővel, a munkahely különböző (és gyakran részletes) területein.

Amikor ezek a szenzorok összekapcsolódnak az ingatlananalitikával, a helyiségkezelő szoftverrel és más AI rendszerekkel, javíthatják az ingatlanportfólió kezelését és a létesítmények jelentését. Ez segíthet a helytervezőknek abban, hogy biztosak legyenek abban, hogy követik a helyiségkezelési legjobb gyakorlatokat, anélkül, hogy feláldoznák a munkavállalói élményt.

Eközben ezek a szenzorok is biztosíthatják a munkahelyi mutatókat, hogy a vezetőség jobban kezelhesse az ingatlan előrejelzéseket a jövőben.

Mindezek a képességek különösen hasznosak lehetnek egy hibrid irodai környezetben, ahol a munkahely kihasználtsága egyre dinamikusabb.

“Ma már többet beszélünk a valós idejű jelenlét adatokról” – mondja az OfficeSpace vezérigazgatója, David Cocchiara. “Ott vagy egy asztalnál, egy tárgyalóban vagy, egy nyitott térben ülsz, vagy egy magas asztalnál vagy a konyhában, mert így szeretsz dolgozni?”

“Ott vagy egy asztalnál, egy tárgyalóban vagy, egy nyitott térben ülsz, vagy egy magas asztalnál vagy a konyhában, mert így szeretsz dolgozni?” – mondja David Cocchiara, az OfficeSpace vezérigazgatója. “Az AI és a szenzorok segítségével a munkahelyek képesek lesznek jobban megérteni, hogyan használják a munkavállalók a teret, és ez lehetővé teszi számukra, hogy jobban alkalmazkodjanak és reagáljanak a változó igényekre.”

 

Milyen előnyökkel jár az AI használatának a munkahelyeken?

 

Az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen számos módon befolyásolhatja a munkavállalókat. Néhányan attól tartanak, hogy az AI “el fogja venni” az emberek munkáját, de a valóságban az AI gyakran lehetőséget teremt a munkavállalók számára, hogy értékesebb és érdekesebb munkát végezzenek.

Az AI segíthet automatizálni a rutin és ismétlődő feladatokat, ami időt szabadít fel a munkavállalók számára, hogy összpontosítsanak a bonyolultabb és kreatívabb feladatokra. Ez nemcsak növelheti a munkavállalók termelékenységét, hanem javíthatja a munkahelyi elégedettséget és elkötelezettséget is, mivel a munkavállalók értékesebb és érdekesebb munkát végezhetnek.

Az AI segíthet a munkavállalóknak a személyes fejlődésben és a karrier előrehaladásban is. Az AI képzési programok és a személyre szabott tanulási útvonalak segíthetnek a munkavállalóknak fejleszteni a készségeiket és elősegíthetik a szakmai fejlődést.

Az AI segíthet a munkahelyi biztonság javításában is. Az AI-alapú biztonsági rendszerek képesek felismerni a veszélyes helyzeteket és figyelmeztetni a munkavállalókat, mielőtt baleset történne. Ez különösen fontos olyan iparágakban, mint a gyártás és az építőipar, ahol a munkavállalók gyakran veszélyes környezetben dolgoznak.

Az AI segíthet a munkavállalók egészségének és jólétének javításában is. Az AI-alapú egészségügyi és wellness programok képesek személyre szabni a munkavállalók egészségügyi és wellness céljait, és segíthetnek a munkavállalóknak egészségesebb életmódot folytatni.

Végül, de nem utolsósorban, az AI segíthet a munkahelyi egyenlőség és befogadás előmozdításában. Az AI-alapú HR eszközök képesek felismerni és csökkenteni a tudatlan előítéleteket a toborzási és előléptetési folyamatokban, ami segíthet a munkahelyi diverzitás és befogadás előmozdításában.

Az AI tehát nemcsak a munkahelyi folyamatokat és a termelékenységet befolyásolja, hanem a munkavállalók életét és karrierjét is. Az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen tehát számos lehetőséget kínál a munkavállalók számára.

 

Hogyan befolyásolja az AI a munkahelyi kultúrát?

Az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen szintén befolyásolhatja a munkahelyi kultúrát. Az AI segíthet a vállalatoknak jobban megérteni és kezelni a munkavállalói viselkedést és a munkahelyi dinamikát, ami segíthet a munkahelyi kultúra fejlesztésében.

Az AI segíthet a vállalatoknak jobban megérteni a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget. Az AI-alapú munkavállalói felmérések és visszajelzési rendszerek képesek gyűjteni és elemzni a munkavállalói visszajelzéseket, ami segíthet a vállalatoknak jobban megérteni a munkavállalói elégedettséget és elkötelezettséget, és lehetővé teszi számukra, hogy proaktívan cselekedjenek a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség javítása érdekében.

Az AI segíthet a vállalatoknak jobban kezelni a munkavállalói teljesítményt és fejlődést. Az AI-alapú teljesítményértékelési és menedzsment rendszerek képesek nyomon követni és elemzni a munkavállalói teljesítményt, és személyre szabott visszajelzést és fejlesztési lehetőségeket kínálnak a munkavállalóknak.

Az AI segíthet a vállalatoknak a munkahelyi kommunikáció és együttműködés javításában. Az AI-alapú kommunikációs és együttműködési eszközök, mint például a chatbotok és az intelligens találkozó eszközök, segíthetnek a munkavállalóknak hatékonyabban és hatékonyabban kommunikálni és együttműködni. Ez segíthet a munkahelyi kultúra fejlesztésében, mivel a hatékony kommunikáció és együttműködés kulcsfontosságú a pozitív munkahelyi kultúra kialakításában.

Az AI segíthet a vállalatoknak a munkahelyi diverzitás és befogadás előmozdításában. Az AI-alapú HR eszközök, mint például a toborzási és előléptetési algoritmusok, képesek felismerni és csökkenteni a tudatlan előítéleteket, ami segíthet a munkahelyi diverzitás és befogadás előmozdításában.

Végül, de nem utolsósorban, az AI segíthet a vállalatoknak a munkahelyi jólét és egészség előmozdításában. Az AI-alapú egészségügyi és wellness programok képesek személyre szabni a munkavállalók egészségügyi és wellness céljait, és segíthetnek a munkavállalóknak egészségesebb életmódot folytatni.

Az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen számos lehetőséget kínál a munkahelyi kultúra fejlesztésére és javítására.

Az AI jövője a munkahelyen Az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen várhatóan tovább fog növekedni a jövőben. Az AI technológia fejlődése, a munkahelyi AI alkalmazások növekvő elfogadása és a munkahelyi kultúra fejlesztésének szükségessége mind hozzájárulnak ehhez a trendhez.

Az AI technológia fejlődése várhatóan tovább fogja bővíteni az AI alkalmazásokat és lehetőségeket a munkahelyen. Az AI technológia fejlődése, mint például a gépi tanulás, a mélytanulás és a természetes nyelvfeldolgozás, várhatóan tovább fogja bővíteni az AI alkalmazásokat és lehetőségeket a munkahelyen.

A munkahelyi AI alkalmazások növekvő elfogadása várhatóan tovább fogja ösztönözni az AI technológia alkalmazását a munkahelyen. A vállalatok egyre inkább felismerik az AI technológia előnyeit, mint például a termelékenység növelése, a költségcsökkentés, a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség javítása, és a munkahelyi kultúra fejlesztése.

A munkahelyi kultúra fejlesztésének szükségessége várhatóan tovább fogja ösztönözni az AI technológia alkalmazását a munkahelyen. A vállalatok egyre inkább felismerik, hogy a pozitív munkahelyi kultúra kulcsfontosságú a munkavállalói elégedettség és elkötelezettség, a munkavállalói megtartás és a vállalati siker szempontjából.

Összefoglalva: az AI technológia fejlődése és alkalmazása a munkahelyen várhatóan tovább fog növekedni a jövőben, és számos lehetőséget kínál a munkahelyi kultúra fejlesztésére és javítására.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This