10 tipp amit használhatsz egy mobilos karácsonyi családi fotózás alkalmával otthon

okt 27, 2021 | Életmód, Otthon

Hamarosan itt a karácsony, amikor is a családi összejöveteleken szeretnénk megörökíteni a legbensőségesebb, legboldogabb, vagy akár a legszórakoztatóbb pillanatokat is. De mi van, ha nem vagyunk családi fotósok?

Ebben a cikkben néhány hasznos tippet találsz, hogyan készülhetnek olyan fotók akár a mobiltelefonoddal is, amelyeket szívesen nézegettek majd az elkövetkezendő évek során.

 

Előkészületek

 

  • Szerezz be egy állványt, legjobb, ha háromlábú, állítható és van rajta távkapcsoló is.
  • Legyen elég fény a helyiségben a fotózás karácsonyi hangulatának megteremtéséhez.
  • Ellenőrizd, hogy véletlenül nem a videófelvevőt fogod elindítani,- hacsak nem direkt azt szeretnéd. 🙂
  • Az izgő-mozgó gyerekek számára készíts elő olyan játékokat (karácsonykor ez talán nem lesz nehéz), ami lefoglalja őket a karácsonyi fotózás idejére.
  • Gyertyák, világító tárgyak is jól jöhetnek a meghittség hangsúlyozására.

A fotózás alkalmával

 

  • Legyél türelmes.

Beszéljétek meg idén előre a karácsonyi fotózás időpontját. Ne akkor jusson eszetekbe, amikor már a család egy része búcsúzás után indulásra készen áll a következő látogatásra.

  • Nyugodtan adjátok oda a telefont a megfelelő beállításokkal a gyerekeknek is. Nagyon sok vicces fotó született már így!

 

Mit viseljetek? 

 

Karácsonykor a legtöbb család szépen, alkalmi öltözékben jelenik meg az összejöveteleken, látogatásokon. Ha igazán autentikusak szeretnétek lenni, öltözéketek tartalmazzák a karácsony színeit, mint a zöld, a piros vagy az arany, de a bohókás pulcsik is tökéletesek egy-egy  karácsonyi fotózásra, amiről azonnal beugrik a későbbiek során, mikor is készültek pontosan a képek.

Természetesen nem kell minden fotót a házban készíteni. Ha kegyes az időjárás és valódi karácsonyhoz illően fehérbe öltözik a táj, nem szabad kihagyni a hógolyózós, hóember építős fényképeket sem. Ebben az esetben gondoskodjatok a vízálló cipőkről, kabátról és kesztyűről is. A csere ruházat se maradjon ki a gyerekek és időnként még a felnőttek esetében sem.

 

Általános tippek a jó fotókért

 

  • Nézz ki magadnak egy jó helyet, ahonnét mindent és mindenkit láthatsz. Merülj el a pillanatokban (étkezés, csomagbontás, játék) és figyeld az emberek reakcióját, amelyeket érdemes megörökíteni. A telefon legyen végig nyitva!
  • Ne feledkezz meg közben a világításokról és az árnyékokról sem és figyelj oda, hogy ne legyél mozgásban.

 

Csak lazán, egyszerűen

 

Ne pózoltasd a gyerekeket, próbáld meg őket elkapni azokat a pillanatokat, amikor természetesen viselkednek akár mozgás közben, akár nyugalmi helyzetben vannak. Ne üldözd őket, csak figyelj. Ilyenkor egy apró figyelemfelhívással olyan pillanatot is elkaphatsz, amikor lezseren a lencsébe néz.

Válassz egy témát, például gyermek, a párod, a család vagy a nagyszülők majd kombináld a szereplőket.

 

Győződj meg róla, hogy mindenkit lát a kamera

 

Közös családi fotó készítése alkalmával ellenőrizd, hogy mindenki “képben” van-e. Fotózás előtt pedig figyelmeztesd őket, ha vakut is használni fogsz, elkerülendő az azonnali hunyorgást és hogy ne ijedjenek meg. A gyerekeket akár le is ültetheted, hogy minél kevésbé bántsa szemüket a felvillanó vakufény.

 

Használj kellékeket

 

Nemcsak a gyerekek figyelmének terelése alkalmával hasznosak, de kedvessé, bohókássá, vidámmá is teheti a felnőttek fotózásait is. A kellékek típusának csak a fantázia szabhat határt!

 

Mosolyogj!

 

Ha te is mosolyogsz, a fotóalanyok is szívesebben húzzák mosolyra a szájukat. Készíts elő jó poénokat, vicces mondatokat, hogy még a legszigorúbb tekintetű alanyt is mosolyra bírj.

 

Rend a lelke mindennek

 

Minél kevesebb a szétszórt és rendezetlen holmi a környezetben, amikor  családi fotókat próbálsz készíteni, annál jobb és rendezettebb lesz  a felvétel. Tegyétek el a ruhákat, vigyétek ki a félig megevett, morzsás tálakat, a szétdobált csomagolópapírt, hogy csak a lényeg legyen megörökítve.

 

Zárószó

 

Figyelj magadra, hogy fotózáskor ne szóródjon szét a figyelmed a hatalmas partiban. Összpontosíts és ne tereld el a többiek figyelmét sem. Ha önkioldóval használod az állványt, irányítsd a jókedvet, hogy a megfelelő pillanatban mindenki a kamera felé nézzen. iPhone esetében akár live fotót is használhatsz, így később ki több fotóból tudod választani a megfelelő pillanatokat.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 3

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This