Ha ezeket észleled magadon, mindenképp látogass meg egy fogorvost!

dec 16, 2021 | Életmód

Aligha van olyan ember kerek e világon, aki szívesen jár fogorvoshoz. Mégis, vannak olyan esetek, amikor nem szabad halogatnunk a dolgot, és mindenképp mielőbb fel kell keresnünk egy szakembert – és nem csak akkor, ha már nem bírunk a fájdalommal. Lássuk, mik ezek a helyzetek!

Ideális esetben

Ha a legokosabban akarjunk csinálni a fogorvos látogatást és a legnagyobb eséllyel elkerülni azt, hogy a dokinak hosszú időn át kelljen a szánkban nyulkálnia, akkor a legcélszerűbb, ha félévente eljárunk ellenőrzésekre és dentálhigiéniai kezelésekre. Ha ezt rendszeresítjük, akkor ezeken az alkalmakon nagy valószínűséggel nem sok minden történik majd velünk, maximum fogkőleszedésre kerül sor. Ráadásul ezzel olyan dolgokat előzhetünk meg, mint például az előrehaladott fogszuvasodás, az annak következtében fellépő fogfájás vagy a fogvesztés.

Ne vegyük félvállról!

Az olyan „apróságokat” mint például a vérző íny, vagy a hőváltozásra való fogérzékenység, gyakran hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, pedig nem kellene. A vérző íny ugyanis könnyen jelezhet például fogínysorvadást, ami kezeletlenség esetén könnyen fogvesztéshez vezethet. A fogvesztés kockázata ugyanígy megemlíthető a fogérzékenység esetében is, ugyanis ez történhet egy kezdetleges fogszuvasodástól vagy akár egy rosszul behelyezett fogtöméstől is, és mindkettőnek súlyosabb következményei is lehetnek.

A kínok kínja

Ha már végtelenül elviselhetetlennek tűnő fájdalmakat élünk át, és egy teljes doboz fájdalomcsillapító elfogyasztása sem segített, akkor már nagyobb valószínűséggel látogatjuk meg fogorvosunkat. Ha a probléma egyenesen arányos méreteket ölt a fájdalommal, akkor megvan az esélye annak, hogy fogorvosunk a fog eltávolítását javasolja majd, azonban a jó fogorvosok minden esetben mérleg alá veszik a konzerváló eljárásokat is, amelyekkel lehetőség van a fogak megmentésére. Ilyen lehet a fogtömés vagy a gyökérkezelés, melyekkel némi „csinosítással” megtarthatjuk saját fogainkat.

Ne hagyd üresen a fogad helyét!

Ha esetleg a fogad már megmenthetetlen volt, és mindenképpen el kellett azt távolítani, érdemes elgondolkodnod a fogpótláson, ugyanis rengeteg egyéb kárt okozhat, ha „hiányzik egy csontod”. Az esztétikai problémákon túl olyan funkcionális problémák is felléphetnek, mint például a harapás és a rágás nehézsége, amely emésztési problémákhoz is vezethet. Ráadásul ha a fog nem kerül időben pótlásra, akkor a korábban azt tartó csont sorvadásnak indulhat, és ez a későbbi fogpótlási folyamatot is megnehezítheti, plusz kezeléseket vonzhat magával.

De hát fogorvoshoz járni drága..

Nyilván, minden amit megteszünk ahelyett, hogy nem tennénk valami plusszal jár. Így ha elmegyünk fogorvoshoz az is plusz erőfeszítés, és gyakran plusz pénzkiadást is igényel. Érdemes azonban belegondolnod, hogy ezek nem olyan dolgok, amiket soha nem kell majd megtenned, sokkal inkább olyanok, amiket halogathatsz, de a későbbiekben ahogyan a probléma nő, annak kezelési költségei is úgy nőnek majd. Keress hát fel mielőbb egy megbízható fogorvost, aki minden fogászati problémádra időben megtalálja a megoldást. A Móricz Dentalnál például minden garantáltan úgy történik, ahogyan Neked a legjobb. Tájékozódj a náluk lévő fogászati árakról Budapesten és kérj időpontot az alábbi linkre kattintva: fogászati árak Budapest.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This