A lakás lomtalanítása hatékonyan

jan 20, 2023 | Életmód

Bármennyire is tudatosak vagyunk, bizony időnként mind azon kapjuk magunkat, hogy rengeteg felesleges holmi gyűlt össze az otthonunkban. Ilyenkor aztán nincs mit tenni, el kell fogadnunk, miszerint elérkezett a lomtalanítás ideje.

A legtöbb esetben nem épp a legkellemesebb elfoglaltság, ám a végeredmény mindenért kárpótol minket. Nem csupán a rég nem látott rend, de emellett rengeteg felszabadult hely lesz a jutalmunk a munkáért. Azonban ahhoz, hogy sikerrel járjunk, sajnos elengedhetetlen, hogy kellőképp céltudatosak és elszántak legyünk, hogy amikor megjelenik a jól ismert „ez még biztosan jó lesz valamire” gondolat, tudnunk kell majd nemet mondani.

A hozzáértők ezekre az esetekre különböző módszereket tanácsolnak annak érdekében, hogy eredményes legyen a válogatás, ezekkel tetszés szerint próbálkozhatunk. Alapigazságnak tekinthető, hogy azokra a holmikra, amiket legalább két éve nem használtunk, nagy valószínűséggel nincs is szükségünk, így nyugodtan megszabadulhatunk tőlük. Amennyiben ezt a gondolatmenetet végig tartani tudjuk, akkor szinte biztosak lehetünk benne, hogy teljes megelégedésünkre szolgál majd az elvégzett munka.

Hogyan őrizzük meg a lomtalanítás segítségével elért állapotot?

A célratörő szelektálás korántsem olyan egyszerű feladat, mint amilyennek elsőre tűnik, ugyanis nagyon sok tárgyhoz érzelmileg kötődünk. Ennek eredményeképp a végleges búcsú nem könnyű, ám ha egyszer túlesünk ezen a kellemetlenségen, akkor hirtelen nem is értjük majd, hogy vehettük körbe magunkat ennyi felesleges holmival.

A valódi sikerhez az is elengedhetetlen, hogy a jövőben ne kövessük el újra ezt a hibát. Erre a legegyszerűbb és egyben leghatásosabb módszert a rendszeresített tárolók alkalmazása jelenti. Ha minden helyiségben kiépítjük ezeket szekrények, illetve polcrendszerek formájában, akkor pontosan tudni fogjuk, mennyi hely áll a rendelkezésünkre és hogy azt nem haladhatjuk meg.

Emellett tudatos vásárlásokkal eredményesen visszaszoríthatjuk a gyűjtögetést, így pedig egyre ritkábban válik szükségessé a lomtalanítás. Ez persze némi életmódváltással járhat együtt, de tartsuk szem előtt, miszerint mindez a saját érdekünkben történik, hiszen az így megspórolt kiadásokat számtalan egyéb célra felhasználhatjuk majd.

Hogyan tehető a lehető legkényelmesebbé a lomtalanítás?

A holmik szétválogatása egy roppant fáradtságos művelet, főképp, ha valóban nagy mennyiségről van szó. Eleinte még biztosan nagy lelkesedéssel vágunk bele a műveletbe, ám a kitartás gyorsan alábbhagyhat, ha azt látjuk, hosszú napokig eltart még mire mindennel végzünk. Ilyenkor próbáljuk meg szakaszokra bontani a folyamatot.

Jelöljünk ki helyiségenként egy-egy hétvégét, ha pedig úgy érezzük, még így is megterhelő a feladat, akkor kérjünk segítséget. Egy baráti társasággal, vagy a családtagjainkkal közösen nem csak jóval hamarabb a végére érhetünk a pakolásnak, de így az idő is sokkal gyorsabban telik. Tartsuk észben, miszerint minél komfortosabban érezzük magunkat munka közben, annál nagyobb rá az esély, hogy nem adjuk fel idejekorán az egészet.

Bízzuk a szállítást profikra

A szortírozás mellett komoly dilemmát okoz az is, mihez kezdjünk az összeszedett hulladékkal, hiszen ezek kommunális gyűjtőkbe nem helyezhetők, ennélfogva különleges bánásmódot igényelnek.

Ugyancsak problémás lehet a szállítás kérdése is. Nagyobb mennyiségű lom csak speciális, platós járművel fuvarozható, ilyennel pedig a legtöbben nem rendelkezünk. Természetesen megvárhatjuk az évente egy-két alkalommal megszervezett ingyenes lomtalanítás időpontját is, ám erre gyakorta nincs lehetőség, ráadásul meglehetősen kényelmetlen mindent kihordani az ingatlan elé.

A legkomfortosabb megoldást ebben az esetben a teherautóval és kézi rakodással végzett módszer jelenti. Ennek során a fuvarozást végző szakemberek az általunk megjelölt napon elszállítják az összegyűjtött hulladékot, gyors és alapos munkát végezve. Ráadásul a pakolással sem kell fáradoznunk, hiszen az is a szolgáltatás része. Ami további hatalmas könnyebbséget jelent, az a kényes helyek kiürítése. Tudniillik roppant fárasztó egy nehezen megközelíthető padlástérből, vagy egy pincéből kihordani mindent.

A speciális eszközöknek és a több éves tapasztalatnak köszönhetően ezt a feladatot a kiérkező profik rövid idő alatt elvégzik. Mindemellett, ha a lomtalanítás ekképpen történik, akkor azon sem kell aggódnunk, hogy a szemét esetleg nem a megfelelő helyen végzi majd. A lerakás így minden esetben az előírásoknak megfelelően, hulladékudvarban történik. Az előzetes állapotfelmérésnek köszönhetően pedig pontosan kalkulálhatunk és nem kell tartanunk az utólagos plusz költségektől sem, így biztosan elégedettek leszünk a folyamattal.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This