5 lépés annek eldöntésére, hogy mi legyen a következő lépésed

júl 13, 2023 | Életmód

Az életben való újrakezdés, a csapdába esés vagy a beragadás félelemmel, aggodalommal és szorongással tölthet el. Akár választott, akár kényszerített, a változásra való kényszer pánikot okozhat. Könnyebb semmit sem tenni… maradni a megszokott helyzetben, mert biztonságosabbnak tűnik, mint az ismeretlen.

Ez az egyik módja a dolgok szemlélésének.

De engedjétek meg, hogy ezt a nézőpontot a figyelmetekbe ajánljam: Talán bele kellene hajlani ebbe a változásba, mert ez azt jelenti, hogy dolgok változnak az életedben. Ez lehet a növekedés, a lehetőségek és akár a nagyobb szeretet és boldogság ideje.

De tudni, mit kell tenni vagy hol kezdeni, ijesztő és nyomasztó lehet. Ha te vagy valaki, akit ismersz, ebben a helyzetben van, ez a bejegyzés neked szól.

Íme öt lépés, amely segít eldönteni, mit tegyél a következőben.

Lépj hátra és értékelj

Lépj hátra és adj magadnak egy kis teret a helyzet érzelmei között, hogy láthasd a nagy képet.

Hol vagy most?

Hogyan szeretnéd, hogy a dolgok legyenek?

Mit gondolsz, mit kellene tenned?

Mit szeretnél tenni?

Hova szeretnél menni az életeddel innen, és milyen lesz, amikor odaérsz?

Gyakran küzdünk, mert nem teljesen tudjuk, hol van valójában a ‘ott’.

Ha útkereszteződésben vagy, értékeld, mi működik és mi nem, és mit kellene tenned ahhoz, hogy boldogabb és elégedettebb legyél az életeddel.

Lépj hátra, hogy láthasd az életed minőségét és az életed érzelmi tájképét. Tisztább képet kapsz arról, hova húz a szíved, és milyen lépéseket kell tenned, hogy odaérj.

Mi okoz örömöt neked?

Áss mélyen, és végezz némi lelki kutatást, hogy megértsd, mi motivál téged és mi okoz örömöt. Kérdezd meg:

Mi hajt engem és mi tesz engem izgatottá?

Mik az értékeim, normáim és hiteim?

Miért állok ki?

Mi ellen állok ki?

Mit nem fogok tovább tolerálni vagy elviselni?

Milyen hozzájárulást szeretnék tenni a közösségemhez?

Mi a legfontosabb számomra?

Milyen készségekkel, tehetséggel és érdeklődéssel rendelkezem?

Milyen különbséget szeretnék tenni az életemmel?

Fedezd fel a szenvedélyeidet

Mi az, amiért szenvedélyes vagy? Készíts listát. Háttérbe szorítottad őket, vagy részei az életednek?

Fedezd fel és elemezd a szenvedélyeidet érzelmileg és intellektuálisan. Próbáld ki ezt: képzeld el, hogyan hat minden szenvedély a gondolataidra és érzelmeidre.

Élvezd ezt a lépést; élvezd; vedd rá az időt. Ne aggódj a miért, lehetett volna, kellett volna, kellett volna, vagy a sajnálkozások miatt, mint a nem kellett volna; más szóval, ne legyél túl analitikus.

Kapcsolódj jobban az alattudatoddal – a belső éneddel -, hogy felfedezd, mi rezonál veled és a magvaid értékeivel.

Például, ha értékeled az innovációt és a technológiát, fontold meg a pozíciókat az iparágvezető vállalatoknál. Másrészről, ha a családi kultúrát értékeled jobban, fontold meg egy kis családi vállalkozásnál a munkát.

Fejlődj: Tanulj meg új készségeket

Akármennyi kiváló készséggel is rendelkezel már, mindig jó valami újat tanulni.

Mik a te érdeklődési területeid? Mit gondolsz, mit élveznél megtanulni? Aztán nézd meg, hol találsz a közösségedben vagy online tanfolyamokat.

Például, ha többet szeretnél megtudni a grafikai tervezésről, fontold meg a jelentkezést egy művészeti programba.

Vagy, ha érdekel a kertészkedés, jelentkezz egy kertközpontban, parkban vagy arborétumban.

Akármit is választasz, állíts be rövid távú célokat a SMART keretrendszer szerint. Ez a keretrendszer biztosítja, hogy a céljaid specifikusak, mérhetőek, elérhetőek, relevánsak és időben meghatározottak legyenek.

Engedd el a “De mi van, ha rosszabbra fordul” gondolkodást…

A változás ijesztő, mert nem tudjuk, mit várhatunk a döntéseinktől.

Az az elképzelés, hogy “Most nem vagyok boldog, de rosszabb is lehetne”, leértékelő gondolkodás, ami beragadt, alacsony és minimalizált állapotban tart.

A félelemmel teli gondolkodás bénító állapotba hoz, cselekvésképtelenségbe és félelembe.

Ehelyett bízz magadban… legyen önbizalmad és engedd el ezt a fajta gondolkodást, legalább néhány másodpercig, és kérdezd meg: “Persze, rosszabb is lehetne, DE nem lehetséges, hogy jobb is lehetne, talán SOKKAL jobb? Sőt, milyen lenne, és milyen érzés lenne, ha a dolgok jobbak lennének?”

A dolgok rosszabbodása egy lehetőség. De a dolgok javulása is egy lehetőség! Sőt, van esély arra, hogy a dolgok először rosszabbodnak, mielőtt javulnának, mert tanulsz és növekszel egy új életmód felé.

Félelemben élhetsz és aggódhatsz a dolgok rosszabbodása miatt, ha változtatsz, vagy reményben élhetsz és elképzelheted a dolgok javulását.

A tény az, hogy megfizeted az árát annak, hogy semmit sem teszel és ott maradsz, ahol vagy, és megfizeted az árát annak is, hogy eldöntöd, változtatsz és előre mész; mindkét döntés meg fog kerülni, de az egyik drágább; rajtad múlik, hogy eldöntsd, melyik kerül többe.

A legkönnyebb dolog a semmittevés… de végül mennyire lesz könnyű?

Adj magadnak pozitív kilátásokat és a fényes, optimista jövő lehetőségét. Engedd el a félelmet és az aggodalmat néhány percre, hogy elképzeld, milyen lehetne az életed. Most élj ebben a pillanatban néhány percig.

Záró gondolatok

Mindenekelőtt higgy magadban és tudjad, bármi is történik, megbirkózol vele. És ezzel a hozzáállással talán a változás nem valami, amitől tartani vagy félni kell.

Az élet túl rövid ahhoz, hogy boldogtalan, ki nem elégített és elégedetlen legyél.

Tehát, légy nyitott arra, amit az élet hoz neked; lehet, hogy meglepődsz, jó értelemben, mert a végeredmény boldogabb és fényesebb lehet, mint amit valaha is elképzeltél vagy képzeltél.

Igen, az élet ijesztő és kemény lehet, de rendkívül jutalmazó is lehet.

Mindent, amit tenned kell, az az első lépés, hogy felfedezd az igazi célodat, élj vele, és légy szenvedélyes az élet iránt minden nap, mert bármi más nem élet; ez csak létezés.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This