Vízi sportok a Balatonon, milyen lehetőségek várnak?

márc 14, 2022 | Környezet, Legyél fitt

A Balaton fantasztikus lehetőségeket kínál a vízi sportok szerelmeseinek. A kezdőknek nyugalmasabb sportolástól az extrémebb változatokig.

Magyarországon mind a folyók, mind a tavak környezetében számos vízi sportolási lehetőség közül választhatunk. A rendkívül kedvező árak és a magas színvonalú szolgáltatások miatt a Balaton nem csak a magyar turisták kedvenc úti célja.

Az úszástól a SUP-on át az extrémebb vízi sportokig mindenki megtalálja a kedvére valót. A Balaton környékén található számos vízi sportesemény is megrendezésre kerül, amelyeket szintén érdemes lehet meglátogatni.

A vízi sportolás segítségével megismerkedhetünk a természet csodáival, edzhetjük és ellazíthatjuk testünket és a lelkünket is. A Balaton remek helyszínt biztosít arra, hogy néhány új vízi sportot is kipróbálhassunk.

Kezdőknek és a haladóknak is hatalmas a kínálat, amiből választhatunk a Balatonnál. Mindemellett persze érdemes megjegyezni, hogy a vízisportok elmaradhatatlan kelléke a megfelelő úszástudás.

Úszás

Az úszás a legbiztonságosabb és legolcsóbb vízi sport, amelyet bárki elsajátíthat. A Balatonon könnyen megtanulható, hiszen rengeteg strand és uszoda található a környéken. A Balaton északi és déli partjain lévő számos strand biztosítja a kellemes nyaralást.

 

Vitorlázás

Remek választás a vitorlázás is, amely ugyan némi technikai hozzáértést kíván, ezért vitorlás oktatás mindenképpen szükséges a megfelelő készségek megszerzéséhez. Ha pedig csak alkalmasint szelnéd a habokat, kapitánnyal együtt is kibérelhetsz egy hajót, ahol igazán el tudod engedni magad.

 

vitorlázás

SUP avagy Stand Up Paddle Boarding

Amennyiben nyugodtabb típus vagy, kezdhetsz a vízi biciklizéssel, SUP-ozással, kajakozással vagy kenuzással. A vízibicikli kölcsönzési árak többnyire 2000 forinttól indulnak egészen 4000 forintig, míg a kajakokért általában 2500 – 3500 forintot kell fizetni egy óránként. A SUP-ot 3000 és 5000 forint között lehet bérelni, attól függően, hogy milyen típusú deszkát választunk.

A SUP egyre népszerűbb, a kenuk is egyre inkább elterjednek. Sokan vannak, akik SUP-ozni kezdenek, aztán haladnak tovább a extrémebb vízi sportok felé.

Ezekkel a sportokkal a cél az, hogy minél többet mozogjunk és jól érezzük magunkat a vízen. És ne feledkezzünk el a Balatonról sem, hiszen egyik legjobb hely Magyarországon a vízi sportok kipróbálására. Érdemes egy kis időt szakítanunk arra, hogy kipróbáljunk újabb és újabb vízi sportokat, és ne feledjük, hogy a Balaton környéke az egyik legjobb hely erre.

Az evezés különösen ajánlott azoknak, akik élvezik a természet erejét és szeretnének egészségesebben élni. Ez a sportág elsajátítása nagyon gyorsan elsajátítható, de fontos a megfelelő technika megismerése. A SUP-ozás egyébként az evezés alapjait használja, hiszen csak úszás tudás és evezési technika kell a deszkán stabilan állni tudás mellett.

A SUP jóga is egyre elterjedtebb az utóbbi években, amely extrém stabilitást kíván és remekül építi a core izmokat is.

Ezek a sportok szélcsendes időben, sima víz mellett nyújtanak igazán felemelő élményt, ellentétben a következő pár sportolási lehetőséggel, ahol kisebb-nagyobb szél nyújtja a megfelelő körülményeket.

 

SUP deszka evezés

 

Szörfözés, kitesurf, wingfoil

A szörfözés és változatai remek szórakozási és sportolási lehetőségeket kínálnak, amennyiben nem rettensz meg a tanulás folyamatától.

Természetesen nem csak a hullámok szerelmesei élvezhetik a szörfözést, a kitesurf és a wingfoil is remek választás lehet, ha nem vagyunk annyira félénkek. Ezeket a sportokat is elsajátíthatjuk egy kezdő tanfolyam segítségével és sík vízen is különleges élményt tartogat a sportoló számára. Természetesen szélre ezekben az esetekben is szükség van a sikláshoz.

Ezen sportágak egyikét sem tanácsos oktatói felügyelet nélkül elkezdeni, hiszen komoly, akár életre szóló sérüléseket szerezhetünk, ha önállóan kezdesz bele a tanulásba a balatoni viszonyok mellett.

A kite-ernyő 9 – 30 méter hosszú zsinórzattal rendelkeznek, melyek irányításához elengedhetetlen a szélirányok ismerete és a stabil ernyőkezelési gyakorlat, hiszen az ernyő akár 25-40 km/h sebességgel is húzhat.

kitesurfing

 

Vizisí, wakeboard

A vizisízés és a wakeboard is megkövetel egy alap technikai tudást, de miután elsajátítottuk azokat, nagyon élvezetes időt tudunk eltölteni a vízen. Ezeket a sportokat is tanácsos egy oktatóval kezdeni, hiszen így biztosan elkerülhetjük a sérüléseket. Mindegyik pályám oktatást is nyújtanak, így nem kell attól tartanod, hogy egyedül kell nekivágnod a nagy kalandnak.

A Balatonon több drótkötélpálya is várja azokat, akik szeretik az extrém sportokat. Balatonfüreden, Siófokon és Vonyarcvashegyen is hódolhatunk ennek a szenvedélynek, ahol mind a kezdőket mind a haladókat szeretettel várják, és nem kell félni, hogy mit gondolnak mások, miközben az első próbálkozásoknál egy hatalmas fejessel állunk bele a vízbe, hiszen valamikor mindenki volt kezdő…

wakeboardozás

 

Mindeközben a család, a párod vagy a haverok kellemesen heverészhetnek a parton és tolhatják magukba a lángost és a rozéfröccsöt közben, ha unják nézni, miközben te körbe-körbe szeled a vizet.

A Balaton környéke tökéletes választás a vízi sportok kipróbálásához, hiszen itt mindenki megtalálja a számára legmegfelelőbb lehetőséget. Nyugalmasabb strandok, vagy éppen vizes játszóterek is vannak a part mentén, amelyek kiválóan alkalmasak arra, hogy ellazuljunk és kikapcsolódjunk a családdal együtt.

Érdemes kipróbálni az újabb és újabb vízi sportokat, hiszen nem tudhatod, hogy azok is érdekelhetnek, amíg ki nem próbálod, hogy milyen jó móka és szórakozás a közben eltöltött idő. És ne feledjük, hogy a Balaton környéke az egyik legjobb hely Magyarországon a vízi sportok kipróbálására.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 3

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This