Mit tegyünk atomtámadás esetén? Túlélési kalauz. 

okt 9, 2022 | Életmód, Környezet

Egy atomrobbanás nagyon komoly károkat és életveszélyes sérüléseket okozhat a robbanás, a hőhatás és a radioaktív sugárzás miatt, mégis túlélhető, amennyiben a megfelelő módon, felkészülten védekezünk egy –  talán soha be nem következő atomtámadás esetén.  

Az atombomba egy olyan harci eszköz, amely nukleáris reakciót használ a  robbanás létrehozására és kis mennyiségű hordozható kiviteltől, egy  rakéta által célba juttatható mérettel rendelkezhet.  

Támadás esetén minden figyelmeztetés nélkül is bevethetik, de előfordulhat olyan eset is, hogy figyelmeztetik a lakosságot a robbantás előtt. 

A radioaktív csapadék a detonáció utáni első néhány órában a legveszélyesebb, amikor a legmagasabb szintű  a sugárzás. Több, mint 15 percbe telik, míg a  robbanásveszélyes zónákon kívüli területeken a csapadék eléri a talajréteget, amely  elegendő időt biztosít ahhoz, hogy az alább részletezett egyszerű lépések követésével megelőzhető legyen egy jelentősebb sugárterhelés. 

 

KERESS FEDEZÉKET EGY ÉPÜLETEN BELÜL

Azonnal menj be egy épületbe, hogy elkerüld a sugárzást, amely lehetőleg tégla, vagy beton épület legyen. 

Vesd le a szennyezett ruhát, amit viseltél és töröld le vagy mosd le a fedetlen bőrterületeket, ha a radioaktív csapadék megérkezése után a szabadban tartózkodtál.  A kézfertőtlenítő nem véd a csapadék ellen. Ne érintsd meg a szemed, az orrod és a szád. Fertőtlenítő kendőt se használj a tisztításhoz.

Menj le a pincébe vagy az épület közepére, hogy minél messzebb legyél a falaktól és a födémtől. Próbálj meg legalább 2 méter távolságot tartani a háztartáson kívüli emberektől. Amennyiben lehetséges, viselj maszkot is. Két éven aluli gyermekek, légzési nehézségekkel küzdők vagy mozgásképtelenek ne viseljenek maszkot. 

 

MARADJ BENT

Maradj bent 24 órán keresztül, hacsak a helyi hatóságok más utasítást nem adnak. Tartsd a távolságot maszkot viselve a háztartáshoz  nem tartozó  emberek között.

Ne most indulj el összeszedni a családot, maradj, ahol vagy. Majd később találkoztok, az a legfontosabb hogy elkerüld a sugárszennyezést. 

Ne feledkezz meg a házi kedvencekről sem. Azok is maradjanak a házban. 

 

KÍSÉRD FIGYELEMMEL A HÍREKET

Internet, tévé, rádió: keress hivatalos információkat, például, hogy mikor biztonságos elhagyni az épületet és hova érdemes fordulni probléma esetén.  

Vész esetére szerezz be egy elemes rádiót, ha elmenne az áram, mivel előfordulhat, hogy a mobiltelefon, a szöveges üzenetküldés, a televízió és az internetes szolgáltatások is megszakadnak vagy nem lesznek elérhetők.

HOGYAN MARADJ BIZTONSÁGBAN ATOMROBBANÁS ESETÉN

 

Készülj fel IDŐBEN

Gondold át, hogy a napi rutinod során mely épületeket használhatsz menedékhely gyanánt. A legjobb helyek a föld alatt és nagyobb épületek közepén találhatók. 

Mivel Magyarországon a legtöbb óvóhely már bezárt, érdemes előre átgondolni hova érdemes visszahúzódni egy támadás esetén és folyamatosan figyelemmel kísérni a nyitvatartásukat, mivel a COVID-19 és a válság is jelentősen megtépázta a nyitva tartó helyiségek számát. 

Kültéri területek, járművek vagy mobilházak NEM adnak megfelelő menedéket. Keress pincéket vagy nagy, többszintes épületek központi helyiségét.

Készíts elő a gyakran használt helyekre (munkahely, otthon, stb.) vészhelyzeti ellátmányt, hiszen előfordulhat, hogy 24 órán keresztül is ott kell maradnod. Tartalmazzon legalább palackozott vizet, csomagolt élelmiszereket, gyakran használt gyógyszereket, elemeket, rádiót (elemmel működő), és zseblámpát. 

 

 • Ha megoldható, készíts elő olyan tárgyakat is, mint a szappan, legalább 60 százalékos alkoholtartalmú kézfertőtlenítő, fertőtlenítő törlőkendőket és általános háztartási tisztítószereket, amelyekkel fertőtlenítheted a rendszeresen megérintett felületeket. Tartsd szem előtt minden családtag egyéni szükségleteit, beleértve a gyógyszeres kezeléseket is. Ne feledkezz meg a házi állatokról sem. Szerezz be extra akkumulátorokat és töltő eszközöket telefonokhoz és egyéb fontos készülékekhez.
 • Ez a felkészültség lehetővé teszi a felesleges “bevásárló” körutak elkerülését a későbbiek során, valamint lehetővé teszi a kisebb egészségügyi problémák otthoni megoldását, amellyel könnyíthetők a sürgősségi ellátó központok és kórházak terhei.
 • Ne feledd, hogy nem mindenki engedheti meg magának, hogy felhalmozza a szükségletek kielégítéséhez szükséges élelmiszereket, termékeket. Aki megengedheti magának, lassan, folyamatosan vásárolja meg a beszerzéshez szükséges készletet, így megelőzhető az áruhiány a boltokban és nem veszi el azok elől a létfenntartáshoz szükséges termékeket, akik anyagi okokból nem képesek betárazni azokat. 

Biztonságosan a vészhelyzet ALATT

Ha figyelmeztetés érkezik a közelgő támadás miatt, azonnal húzódj be a legközelebbi épületbe, és távolodj el az ablakoktól. Ez segít védelmet nyújtani a robbanás, a hő és a detonáció sugárzása ellen.

 • Ha találtál egy biztonságos helyet, tarts legalább 2 méter távolságot a háztartásodba nem tartozó emberekkel. Viselj maszkot is, ha lehetséges. 2 éven aluli gyermekek, mozgásképtelenek és légzési nehézséggel küzdők ne viseljék.  

Ha a szabadban tartózkodsz és nincs lehetőséged egy épület nyújtotta fedezékbe vonulni, amikor a detonáció történik, keress BÁRMIT, ami mögé behúzódhatsz és védelmet nyújthat. Ha ilyen lehetőséget sem találsz, feküdj le arccal a földre, hogy megvédd a bőrt a hőtől és a repülő törmelékektől. Ha lehetséges, ne érintsd meg a szemed, orrod és a szád. 

Ha járműben ülsz, biztonságosan húzódj félre és bújj le fedezékbe az ülések közé. 

A lökéshullám elmúltával azonnal menj be a legközelebbi óvóhelyre vagy épületbe, hogy megvédd magadat a radioaktív csapadéktól. Körülbelül 10-15 percnyi idő áll a rendelkezésedre menedéket találni.

A csapadék megérkezése előtt mindenképpen tartózkodj fedett helyen. A radioaktív sugárzás a csapadék megérkezésekor a legmagasabb, majd idővel csökkenni kezd. 

Figyeld a híreket a katasztrófaelhárítás frissített utasításaiért. Evakuálás esetén jegyezd meg az útvonalakat, óvóhelyeket és minden fontos információt, amelyek életet menthetnek.  

Evakuálás esetén semmiképpen se térj vissza, amíg aktuális hírek nem jelzik, hogy biztonságosak a  körülmények.

 • Előre beszéljétek meg a barátokkal és a családdal, hogyan maradtok együtt vagy tartjátok a kapcsolatot evakuálás esetén. 
 • Amennyiben a hatóságok az evakuálás mellett döntenek, érdemes gondoskodni a COVID elleni védelemről is (legalább 60%-os alkoholt tartalmazó kézfertőtlenítő, tisztítószerek és legalább fejente 2 maszk). 

 

Biztonságosan a vészhelyzet UTÁN

 

Közvetlenül azután, hogy megérkeztél a menedékhelyre egy kinti tartózkodás után. 

Távolítsd el a szennyezett ruházatod külső rétegét, hogy eltávolítsd a csapadékot és a sugárzást a testről. Ha lehetséges, ne érintsd meg a szemed,  orrod és a szád.

Zuhanyozz le, vagy mosakodj meg szappannal és vízzel, hogy eltávolítsd a le nem takart bőrről vagy hajról a csapadékot. Ha nem tudsz mosakodni vagy zuhanyozni, használj törlőkendőt vagy tiszta, nedves ruhát, a nem takart bőr vagy haj tisztításához.  A kézfertőtlenítő nem véd a radioaktív csapadék  ellen. Ha lehetséges, ne érintsd meg a szemed,  orrod és a szád. Ne használj fertőtlenítő törlőkendőt a bőrön ebben az esetben.

Mosd meg azokat a háziállatokat is, amelyek kint voltak a csapadék megérkezése után. Finoman dörzsöld át kedvenced bundáját, hogy eltávolítsd a lehullott csapadékot. Lehetőleg szappannal és vízzel. 

Az épületben található élelmiszerek biztonságosan fogyaszthatók. Olyan élelmiszereket azonban semmiképpen ne egyél vagy igyál, amelyek kint voltak a csapadék megérkezésekor. 

A beteg vagy sérült emberek, figyeljék az utasításokat arra vonatkozóan, hogyan és hol forduljanak orvoshoz, ha már biztonságosan el lehet hagyni az óvóhelyet. Ha beteg, és orvosi ellátásra van szüksége valakinek, forduljon az egészségügyi szolgáltatóhoz további utasításokért. Nyilvános menhelyen azonnal értesítsék az adott létesítmény személyzetét a problémáról. COVID gyanú esetén viseljenek maszkot is. 

Amint lehetséges, virtuálisan vagy telefonon keresztül lépj kapcsolatba szeretteiddel, hogy megnyugtassátok egymást és megelőzzétek az elvesztés okozta traumát. 

 

VESZÉLYEK ATOMROBBANÁS ESETÉN

 

 • A FÉNYES VILLANÁS  egy percnél rövidebb ideig tartó átmeneti vakságot okozhat.
 • A LÖKÉSHULLÁM  halált, sérülést és a robbanástól több kilométerre lévő szerkezetek károsodását okozhatja.
 • A SUGÁRZÁS károsíthatja a test sejtjeit. A nagy expozíció sugárbetegséget okozhat.
 • A TŰZ ÉS HŐSÉG halált, égési sérüléseket és több mérföld távolságra lévő szerkezetek károsodását okozhatja.
 • Az ELEKTROMÁGNESES IMPULZUS (EMP) több kilométer távolságban is károsíthatja az elektromos berendezéseket és az elektronikát a detonációtól, és átmeneti zavarokat okozhat.
 • A RADIOAKTÍV CSAPADÉK radioaktív  szennyeződés és törmelék, amely több kilométerre is eljuthat és megbetegítheti a szabadban tartozókat.

Forrás: https://www.ready.gov/

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This