Hogyan győzd le az imposztor szindrómát üzletépítés közben? 

máj 22, 2022 | Üzlet

Egy új vállalkozás elindítása sok új stressztényező megjelenését is óhatatlanul magával hozza.. A logó tervezéstől a cég megalapításán át  a fizikai helyiség, a munkatársak megtalálása, az ügyfelek megszerzése, mind olyan napi szintű döntéseket igényelnek, amelyk miatt a vállalkozók könnyen a kétségbeesés szélén találhatják magukat. 

Nem számít, mekkora önbizalommal rendelkezik valaki, a bizonytalanság és a kétségek megjelenése szinte minden új projekt indításának velejárója, és ha félretoljuk a problémát, ezek a bizonytalan érzések könnyen egy negatív spirállá válhatnak, amelyet gyakran imposztor szindrómának neveznek. 

Íme néhány eszköz, melyek segíthetnek a vállalkozóknak legyőzni az önbizalomhiányt.  

 

Mi az imposztor szindróma?

Az imposztor-szindróma a képességeikkel, tehetséggel, önértékeléssel és sikereikkel kapcsolatos önbizalom hiányának szélsőséges formája – amely bárkit érinthet.

Még abban az esetben is, ha sikerül elérni a célokat vagy pozitív visszajelzések is érkeznek – mint például sikerül teljesíteni a bevételi célokat, az ügyfelek remek visszajelzéseket adnak, növekednek az eladások vagy kimagasló kapcsolatokat sikerül építeni –, akkor is előfordulhat, hogy a vállalkozó imposztor szindrómában szenved.

Mivel a sikeres emberek szinte mindig új kihívásokat keresnek, amely kívül esik a komfortzónájukon, természetes, hogy felüti a fejét az alkalmatlanság vagy az alulképzettség érzése, miközben folyamatosan fejlesztik és erősítik új készségeiket, amely az új kihívás sikeres elvégzéséhez szükséges. Mindenki „alulképzett”, amikor először próbál ki valami újat, de éppen ezért elengedhetetlen, hogy elkezdjük és csináljuk – bármennyire is félelmetesnek tűnik.

A legfontosabb dolog, amit észben kell tartani egy új vállalkozás elindításakor: az imposztor szindróma tulajdonképpen nem a valóság. Az önbizalomhiány és az alkalmatlanság érzése nem azt tükrözi, aki vagy. Vannak módszerek az imposztor szindróma által vezérelt gondolatok gyakoriságának és intenzitásának leküzdésére, miáltal az önbizalom is növekedésnek indulhat a vállalkozás mellett.

Íme három eszköz az imposztor-  szindróma leküzdésére:

 

Számszerűsítsd az elért eredményeket

Ellensúlyozd az imposztor szindrómát azáltal, hogy tényekkel és adatokkal támasztod alá az elért eredményeket. Bár a külső teljesítmények nem az egyetlen módja a siker mérésének, mégis jó kiindulópontot jelenthetnek a belső párbeszéd visszaállításához.

Próbálj meg leírni pár olyan szakmai vagy személyes dolgot, ami büszkeséggel tölt el, így kézzelfogható emlékeztetőket kapsz az eredményeidről és a fejlődésedről. Néhány példa:

  • Pozitív ügyfél-visszajelzések
  • Szakmai teljesítmények
  • Önzetlen szakmai segítségek
  • A legmagasabb havi bevétel összege
  • Új személyes rekord, amelyet elértél vagy túlteljesítettél

 

Gyakorold az önbizalmat

Egy vállalkozások elindításakor szükség van önbizalomra, de az imposztor szindróma megnehezítheti a magadba vetett hitet. A magabiztosság egy olyan készség, amelyet gyakorolni kell az imposztor szindrómára jellemző negatív gondolkodási folyamat leküzdése érdekében.

A megerősítések gyakorlása hasznos módja az önbizalom fejlesztésének és megerősítésének. Az megerősítések vagy affirmációk olyan pozitív kifejezések, amelyeket folyamatosan ismételgetve (akár némán, akár hangosan), új idegpályákat hozhatnak létre a kognitív működésben. A megerősítések egy új gondolkodásmód gyakorlását is jelentik, és jól működnek az imposztor szindróma esetén.

If positive affirmations don’t feel authentic, neutral affirmations can be a good place to start.  Examples of neutral affirmations are:

Ha nagyon elrugaszkodott  pozitív megerősítéseket választasz, amelyeket nem érzel hitelesnek magadra nézve, a semleges megerősítések jó kiindulópontok lehetnek. Példák a semleges megerősítésekre:

  • Ma minden rendben lesz
  • Egyik lábbal a másik után, kis lépésekkel haladok
  • Jól vagyok
  • Ez sikerült
  • Jó lesz ez

 

Maradjunk következetesek a pozitív megerősítésekkel, hogy egyre ritkábbak legyenek az imposztor szindróma által vezérelt gondolatok.

 

Rugalmasság

Annyi kihíváson és hibán túljutottál már, és minden egyes feladattal emberként és üzletemberként is sokat fejlődtél. A mellléfogások gyakran visszaesésnek tűnhetnek, valójában azok a növekedési folyamat lényeges részét képezik.

Nemcsak azt mutatják meg, hogy hol érdemes optimalizálni, de minden egyes alkalommal, amikor felállsz, arra emlékezteted magad, hogy valójában milyen kitartó, okos és elszánt vagy. Ez az erő, felállási, újrekezdési képesség teszi igazán sikeressé a vállalkozókat.

A magadba vetett kétséget fejlődésre, tanulásra fordítsd és igenis, fogadd el a pozitív visszajelzéseket. Sőt kérd meg ügyfeleidet, hogy értékeljék az elvégzett munkát. Amennyiben negatív visszajelzés érkezik, köszönd meg az őszinteséget, és dolgozz azon, hogy a megosztott gondolatokat milyen módon fordíthatod a vállalkozás fejlesztésére, hogy a jövőben az többet ne forduljon elő hasonló vélemény. Hiszen ezáltal is fejlődtél, ugye? 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This