Anyós/após problémák, pénzügyi gondok, a kapcsolat ellaposodása – a párterápia mindezekre megoldást nyújthat

okt 10, 2023 | Életmód

A tapasztalatok azt mutatják, végre-valahára már kishazánkban sem „ciki” terápiára járni – és a rengeteg nagyszerű lehetőség közül, amelyeket megragadva az egyének többek, jobbak lehetnek a tegnapi önmaguknál, a párterápia az egyik leggyakrabban igényelt kezelés. Ennek oka nagyon is érthető: egy átlagos, egyébként intrikáktól (többnyire) mentes, kezdetben idilli kapcsolatra is rengeteg veszély leselkedhet az „úton”. Sőt, számtalan tényező létezik, ami így vagy úgy, de befolyásolja a párkapcsolatokat és az abban élő személyek mindennapi dinamikáját.

Ezek közül számos olyan mélyről jövő problémát is okozhat, amely komoly veszélyt jelent a pár közös jövőjére vonatkozóan. Az alábbiakban át fogjuk nézni azokat a lehetséges veszélyforrásokat, amelyek, ha nincsenek helyén kezelve, métely módjára terjednek szét, és garantáltan tönkreteszik a pár közös életét.

Túlzott anyós/após kontroll – gyakori téma a párterápián

Az egyik leggyakoribb és gyakran a legkomplexebb problémaforrás az anyósok és apósok túlzott jelenléte és kontrollja a pár életében. Nem ritka, hogy az ő aggodalmaik, elvárásaik vagy akár manipulációik feszültséget teremtenek az adott párkapcsolatban.

A kapcsolat erősítése és megtartása érdekében fontos, hogy a pár tagjai közötti határok világosak és szilárdak legyenek. Egy egészséges kapcsolatban a külső beavatkozás minimálisra csökken, és a döntéseket a pár tagjai hozzák meg együtt, anélkül, hogy hagynák a külső nyomást a kapcsolatukra hatni. Legalábbis így kellene lennie egy minden szempontból ideális kapcsolatban – az ilyen, mint tudjuk, az esetek döntő többségében hosszas, közös munka eredménye.

Általában az anyós az, aki nem képes elengedni a fiatalok kezét

Persze nem szeretnénk általánosítani, hiszen nem ritka a jó anyós-meny/vő kapcsolat sem, ám ha ezen a téren mégis problémák vannak, nos, sokkal inkább a címben szereplő fél az, aki hajlamosabb gondot okozni – és nem az após. Az anyós és a veje/menye közötti feszültségeknek vagy a már kialakult konfliktusoknak sokféle oka lehet. Ezen számos okok toplistavezetője az elengedésre való képtelenség. Tudjuk, hogy az anya és a gyermeke között rendkívül erős kötelék húzódik meg, és sok anya nehezen tudja elfogadni, hogy a felnőtt gyermekük önálló életet kezd, különösen, ha ez azt jelenti, hogy valaki más kerül ennek az önálló életnek a középpontjába. Ebből a mély szeretetből adódik az is, hogy az anyósok néha túlzottan védelmezők lehetnek a gyermekeikkel szemben, és aggódhatnak afelől, hogy a párjuk nem fogja megfelelően kezelni vagy tisztelni őket.

Több generáció egymás közelében

Régebben a társadalmi berendezkedés több generáció együttélését támogatta. Míg ennek valóban megvoltak a maga előnyei, nem mehetünk el szó nélkül a nagyon is kézzel fogható hátrányok mellett sem. A különböző generációk különböző értékekkel, szokásokkal rendelkeznek, amelyek összeütközése természetesen konfliktusokhoz vezethet. A napi rutinok, az életstílus vagy az alapvető értékek különbségei miatt pedig folyamatosan fennálló feszültség alakulhat ki, amelyek nagyban befolyásolják a párkapcsolatot. Amennyiben pedig gyerek is van a képben, a képlet még bonyolultabbá válik: a nagyszülők és a szülők gyermeknevelési nézetei eltérhetnek, és ez zavaró lehet, ha egy házban (vagy egymáshoz nagyon közel) élnek és együtt próbálják nevelni a gyermeket.

Hangsúlyoznánk, ennek nem feltétlenül kell így történnie, mégsem mondható ritka jelenségnek, problémaforrásnak. A szabályok tisztázása, a határok meghúzása (már a kapcsolat kezdeti fázisában) kardinális szegmense egy jól működő kapcsolatnak. A nagyobb gond az, ha az egyik fél nem veszi észre (vagy hajlandó tudomást venni) az anyós/após túlzott kontrolljáról. A párterápia természetesen ennek a feltárásában is segíthet.

Pénzügyi problémák

A pénzügyek mindig kritikus pontot jelentenek bármely kapcsolatban. Az anyagi nehézségek, a pénzügyi célkitűzések eltérése vagy az anyagi értékekkel kapcsolatos különböző nézetek bizony nagyon könnyen mindennapi veszekedésekhez vezethetnek. A pénzügyek gyakori vitatémává válnak, különösen, ha a partnereknek eltérő pénzügyi céljaik vagy prioritásaik vannak.

A párterápián gyakran felmerülnek a pénzügyi problémákkal kapcsolatban a különböző értékrendek összekülönbözése is. Az eltérő pénzügyi neveltetés és hozzáállás feszültségeket okozhat, például, ha az egyik partner takarékos, míg a másik hajlamosabb a költekezésre.

Egy pár számára az egyik legjobb módja annak, hogy ezen problémákat feloldják az, ha megnyitják a pénzügyekkel kapcsolatos párbeszédet, megtervezik a költségvetést és közös célkitűzéseket határoznak meg. A párterápián a szakember, mint a beszélgetés helyes irányba terelője, hatalmas kezdeti lökést adhat a párnak ahhoz, hogy kilábaljanak ebből a helyzetből.

A lakótárs-házastárs dilemma, avagy mi a teendő, ha a szenvedély elpárolog?

Egy hosszú távú kapcsolatban a mindennapos rutin és a kihívások könnyen elmoshatják a romantikát és a szenvedélyt, ami odáig vezethet, hogy a párok úgy érzik, sokkal inkább lakótársak, mint szerelemben élő felek. Ez az érzés a közelség és az intimitás hiányának jele is lehet. Ahhoz, hogy az egyének újra „felfedezzék” egymást, időt és erőfeszítést kell tenniük az intimitás és a kapcsolat mélyítése érdekében.

Mert bizony a szenvedély visszahozása egy kapcsolatba rengeteg időt és az odafigyelést igényel, és ezt tudatos akarás nélkül nehéz kivitelezni. Először is fontos, hogy a partnerek időt szenteljenek egymásnak, közös programok, romantikus randevúk keretén belül. Természetesen otthon is lehet minőségi időt együtt eltölteni, ám nagyon fontos, hogy a párkapcsolat építésére szánt időszakban a pár kettesben legyen. A meghitt pillanatok, mint az ölelés, a kézfogás vagy az összebújás, erősíthetik a köteléket és feléleszthetik a szenvedélyt. A kommunikáció is kulcsfontosságú: az érzések, vágyak és igények őszinte megosztása közelebb hozhatja a partnereket egymáshoz. Emellett az új közös élmények, mint az utazás vagy egy új hobbi kipróbálása, frissítően hathatnak a kapcsolatra, újraélesztve az izgalmat és a szenvedélyt.

Miért érdemes párterapeuta segítségét kérni? Mennyi ideig tart a párterápia?

A párterapeuta segíthet abban, hogy a párok megtalálják a kapcsolatuk gyenge pontjait és azok felismerése után elkezdhessék a közös munkát, amelynek sikeres végkimenetele esetén a kapcsolat megerősödik.

Az objektív nézőpont és a szakmai útmutatás erejének köszönhetően a felek újra felfedezhetik egymást, így javul a kommunikáció minősége, és végsősoron az egyének közelebb kerülnek a megoldáshoz.

A párterápiás kezelés időtartama változó, és függ a pár specifikus problémáitól, a terápia céljaitól és a terapeuta megközelítésétől. Egyeseknek csak néhány találkozóra van szükségük, hogy tisztázzák a problémáikat, míg mások hónapokon vagy akár éveken keresztül járhatnak terápiára a kapcsolatuk javítása érdekében.

A vitamentes, szeretetteljes jövő kialakítása

Noha a viták elkerülése lehetetlen, egy egészséges kommunikáció és a kölcsönös tisztelet kialakítása a kulcsa annak, hogy a konfliktusok ne rombolják a kapcsolatot. A kölcsönös megértés, az őszinteség és az együttműködés a szeretetteljes, tartós kapcsolat alapját képezik.

A párterápia remek módja annak, hogy a felek megtanulhassák megérteni a másikat, saját magukat, és a szakember segítségével közösen kidolgozhassák azokat a stratégiákat, amivel a mára megromlott kapcsolat minősége visszaállítható.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 0 / 5. Szavazatok száma: 0

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This