Te hogyan véded a környezetet?

nov 5, 2019 | Környezet

A környezetvédelem fontossága és a környezettudatos életmód egyre nagyobb visszhangot kap napjainkban, mégis kevés szó esik arról, hogy mi a legegyszerűbb módja egyes hulladéktípusok megfelelő elhelyezésének és kezelésének.

Folyamatosan kapjuk az impulzusokat a műanyag hulladék megfelelő kezeléséről és hogy milyen fontos a műanyagmentes életmód, mégis alig akad szó a műanyag feldolgozásról . A lebomló műanyagok ugyan hasznosabb lehet az “szűz” műanyag gyártásánál, de fontos tudni, hogy ezek sem bomlanak le 100%-osan és a fennmaradó mikrobuborékok szintúgy szennyezik élő- és ivóvizeinket. Tömegesen a már kialakult problémára a műanyag megfelelő feldolgozása és folyamatos újrahasznosítása jelentheti a megoldást, miáltal a leselejtezett és kidobásra ítélt anyagok új formában visszakerülhetnek a termékfelhasználási láncba és alapanyagként új életre kelhetnek.

Mindenki a legújabb, legmodernebb technikai eszközöket keresi, de azon elgondolkodtál már vajon, hogy mi lesz a már megunt, vagy elromlott elektronikai hulladék sorsa? A legtöbben letudják az éves lomtalanítással, pedig van ennél felelősségteljesebb megoldás is. E-hulladékaink rengeteg értékes nyersanyagot rejtenek magukban, melyek előállítása idő, pénz és munkaerőigényes feladat, nem mellesleg környezetromboló is. Előállításukhoz általában harmadik országbeli munkaerőt és nyersanyagot használnak fel, mely nem csak gyermekmunkát vesz igénybe, de erős környezeti szennyezést is okoz.

A leselejtezett elektronikai hulladékokból kinyert nemesfémek sokkal kevesebb energiát igényelnek és ugyanolyan jó alapanyagokká válnak, mint a frissen kibányászott anyagok. És ez nem csak az elektronikai eszközökre, de minden nemesfémtartalmú anyagra vonatkozik. Arról nem is beszélve, ha ezek az eszközök feldolgozatlanul kerülnek a természetbe, a természet kényének-kedvének kitéve korrodálódni kezdenek, mely során komoly környezeti károkat okoznak.

Ha más nem, magunkat tiszteljük meg azzal, hogy nem szennyezzük a természetet annak tudatában, hogy idővel szó szerint “mi isszuk meg a levét”, hiszen az esővíz által ezek az anyagok előbb-utóbb természetes vizeinkbe, majd szervezetünkbe kerülnek.

Gondoljunk csak bele egy kicsit, mit tehetünk mi magunk annak érdekében, hogy minél kisebb mértékben károsítsuk környezetünket, hiszen ezzel magunknak is komoly károkat okozunk.

A hulladékgyűjtők sokszor csak pár kilométerré találhatók tőlünk, sőt egyes esetekben, akár házhoz is mennek, hiszen ők már felismerték a jelentőségét annak, hogy a hulladék manapság már nem szemét, hanem alapanyag! Figyeljünk oda mi is!

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This