8 brutálisan őszinte ok, miért nem találsz alkalmazottat

ápr 10, 2019 | Üzlet

 

“Alkalmazottat keresek, de egyszerűen nem találok embert!”

 

Gyakran halljuk manapság ezeket a szavakat cégtulajdonosok szájából, akik folyamatosan azzal küzdenek, hogy vállalkozásuk működését megfelelően tudják biztosítani. Természetesen meg is magyarázzák, szerintük mi ennek az oka, majd széttárják a kezüket, hogy képtelenek ellene bármit is tenni, pedig ha mélyebben megvizsgáljuk a lehetőségeket sokszor maga a cégtulajdonos a legnagyobb akadálya a megfelelő ember alkalmazásának.

 

Íme pár ok, amelyet megvizsgálva talán gördülékenyebben mehet a megfelelő alkalmazott megtalálása és megtartása

1. Nem szabadulsz meg a jelenlegi, nem megfelelően teljesítő alkalmazottadtól: Szinte mindenkinek van legalább egy olyan alkalmazottja, amelyik nem teljesít megfelelően, mégis ilyen-olyan pszichológiai magyarázatokat generálva a vállalkozásban tartják őket. Egyrészről ez általában ahhoz vezet, hogy az alkalmazott nem fogja jól érezni magát a munkahelyén, hiszen érezni fogja hiányosságait a többiekkel szemben, miáltal komplexusai és frusztrációi keletkeznek. Másrészről megfosztod magad a lehetőségtől, hogy a megfelelő ember töltse be ezt a pozíciót. Mi a megoldás? Tegyél jót mindenkivel és ENGEDD EL!

 

2. Nem használod ki a kapcsolati hálódat: a Facebook, Twitter, LinkedIn és egyéb közösségi platformok korában érthetetlen, hogy sok vállalkozó miért nem használja ki a bennük rejlő lehetőségeket és miért reked meg a helyi újságokban “alkalmazottat keresek” jellegű hirdetéseknél. Ez a stratégia kapufa a legtöbb esetben, ráadásul rengeteg olyam embert is kapcsolatfelvételre bíztat, akit nagyon nem szeretnél a vállalkozásodban tudni. Használd a közösségi felületeket és a kapcsolati hálódat! Tudasd az emberekkel, milyen készségekkel keresel alkalmazottat. Hidd el, teljesen más típusú emberek fognak érkezni a megkeresésre.

3. Túlértékeled a saját készségeidet: Ezt a legtöbb vállalkozástulajdonos nagyon nehezen kezeli. Belső büszkeségünk miatt könnyen azt gondolhatjuk, hogy senki nem tudja úgy elvégezni a munkát, ahogy mi tudnánk, ami sok esetben igaz is. Így azonban mivel nem akarjuk leadni munkánk minőségét, továbbra is tulajdonosként dolgozunk az üzletben, ahelyett, hogy az üzleten dolgoznánk. A valóság azonban ez: Van egy személy, valójában sok olyan személy van, aki ugyanolyan jól el tudja végezni azt a feladatot, amennyiben megmutatod, mit, hogyan csináljon és elmondod az elképzeléseidet és elvárásaidat a feladat elvégzésével kapcsolatban. Ha idáig eljutsz, új lehetőségek nyílnak meg előtted az üzleti életben.

4. Nincs a vállalkozásnak identitása: Minden vállalatnak szüksége van egy arcra és identitásra. Enélkül nem fogod tudni felkelteni azoknak az embereknek a figyelmét, akikre szükséged lenne. Miért? Mert nem is tudják, hogy létezel. Szóval mi a te egyediséged, amiről felismernek az emberek? Miért szeretnének nálad dolgozni az emberek? Ha ezeket a kérdéseket nem tudod megválaszolni, kezdj el dolgozni rajta.

5. Alulbecsülöd az embereket: Ez némileg hasonlít a 3-as ponthoz, de számos vállalkozó nem enged bizonyítani sem az alkalmazottainak, hogy megcsillanthassák tehetségüket és rátermettségüket. Az emberek kihívásokat keresnek és növekedni szeretnének. Ez velünk született tulajdonság. Tehát legközelebb, ha arra gondolsz “Gabi nem képes ezt megcsinálni”, menj oda hozzá és kérdezd meg őt. Nézd meg, hogy érzi magát közben. Elképzelhető, hogy meg leszel lepődve a válaszán.

6. Szörnyű alak vagy: találkoztál már zsémbes, mogorva, modortalan vállalkozóval? Annyi ilyen üzletemberrel találkoztam, nem csoda, hogy nem tud kitörni a vállalkozása. A tulajdonosok tükrözik vállalkozásukat és alkalmazottaikat is és hasonló embereket vonzanak, mint ők maguk. Tehát ha olyan típusú ember vagy, akinek állandóan felhő van a feje felett, érdemes belecsempészni egy kis napsütést.

7. Csak “tapasztalt” embereket keresel: Ezt a hibát rengetegen elkövetik. Új cégtulajdonosokként gyakran azt képzelheti az ember, hogy tapasztalt, “rutinrókát” kell alkalmaznia. Pedig ez nem is olyan jó ötlet minden esetben. Hallottad már azt a mondást, hogy “Öreg kutyának nehéz új trükköt tanítani”? Ez sok esetben embereknél is igaz. Tehát ahelyett, hogy görcsösen tapasztalt alkalmazottat keresnél, nézz körül és válassz egy lelkes embert, aki hajlandó keményen dolgozni és tanulni a te szabályaid szerint.

8. Azt mondogatod, hogy nem lehet jó munkaerőt találni: Végül, de nem utolsó sorban, hagyd abba ezt a mantrát, mert nem igaz. Rengeteg remek ember van a világban, akik segíthetik üzleted növekedését és csak arra várnak, hogy te megtalálhasd őket. Tartsd nyitva a szemed, de mindenekelőtt maradj pozitív.

 

Image by Mediamodifier from Pixabay

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 4.4 / 5. Szavazatok száma: 7

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This