A múltban a tojásnak nagyon rossz hírét keltették a koleszterinszintre gyakorolt állítólagos hatásai miatt.

Ugyanakkor napjainkban ezt az állítást más több fórumon is cáfolták. Sőt mi több, azt állítják, hogy az egyik legmegfelelőbb táplálék, hiszen proteinben, vitaminokban, ásványi anyagokban és antioxidánsokban is gazdag élelemforrás. Elképesztő, igaz?

A tojás előnyei

Az orvosok szerint napi 2-3 tojással csak jót tehetünk az egészségünknek.

Íme egy kis lista, hogy miért is tanácsolják ezt:

Csökkenti a rák kialakulásának lehetőségét.
A Breast Cancer Research magazin szerint a mindennapos tojásevés 18!%-al csökkenti a mellrák kialakulásának veszélyét. Mégpedig azért, mert a tojás olyan aminosavakat, ásványi anyagokat, és vitaminokat tartalmaz, amelyek stabilizálják az ösztrogénszintet, amely a mellrák kialakulásának egyik okozója lehet.

Csökkenti a szív, – és érrendszeri betegségek kockázatát.
A tojás kb. 40 gramm jó koleszterint tartalmaz, amely többféle szívprobléma megelőzésére is hatékony megoldást nyújt. Régebben úgy gondolták, hogy a tojás megemeli koleszterin szintünket, de ez így nem igaz, hiszen testünk maga szabályozza azt, és a legtöbb koleszterint ő maga állítja elő. Ráadásul a tojás sok Omega 3 zsírsavat is tartalmaz, ami pedig csökkenti a trigliceridszintet, ez pedig szintén segít a szívproblémák megelőzésében.

Javítja a látást.
A tojás gazdag luteinben, zeaxantinban, és A vitaminban, melyek lényegesen javítják a látást. Az A vitamin a sötétben látást segíti, míg a lutein és a zeaxantin antioxidánsok, amelyek segítenek megelőzni a látásproblémákat.

Védi az agyat.
Van egy nagyon fontos anyag a tojásban, ez pedig a kolineszteráz, és döntő szerepe van az agy karbantartásában. Ez egy neurotransmitter, amely ingereket küld a agynak és az idegrendszernek, ám ha a szintje alacsony, a memória, és az agyi funkciók nem tudnak megfelelően működni.

Lassítja az öregedést.
Német tudósok kimutatták, hogy a rendszeres tojásfogyasztóknál lassultak az öregedési folyamatok, és hatékonyan védett a bőrrákkal szemben is. Oka pedig a tojás szerves pigment (karotinoid) tartalma. A legjobb hatékonyság érdekében főve fogyasszuk.

Tojásétel

Csökkenti a születési hibák gyakoriságát.
A tojás 0.7 µg folsavat tartalmaz, amely létfontosságú a várandós nők számára, hiszen csökkenti a születési hibák gyakoriságát, és elősegíti az embrió idegrendszerének fejlődését is.

Támogatja a bőr, a haj, és a máj egészségét.
A tojássárga proteint, és ként is tartalmaz, amely remekül revitalizálja a gyenge hajat, és javítja a bőr minőségét. A másik anyag, a lecitin, amely a májat segíti a méregtelenítésben, és javítja az emésztést is.

Segít a súlyvesztésben.
 A tojás csökkenti az étvágyat, jó társ, ha fogyni szeretnél.

Egészségesen tartja a csontokat.
Kalcium, és D vitamin tartalma alapvető tápanyagok a fogak, és a csontok számára. Tanulmányok azt is kimutatták, hogy ez a 2 anyag együtt dolgozik azon, hogy a metabolikus folyamatokat állandóvá tegye a csontokban. A D vitamin pedig, amit általában a nap jótékony hatásának köszönhetünk, hosszú listával rendelkezik a testre gyakorolt jótékony, és elengedhetetlen hatásait illetően.

Következtetés:

Mindent együttvéve, a tojás az egyik legegészségesebb étel a világon, és nem károsítja az egészséged, ahogy régebben gondolták, hiszen olyan tápanyagokat tartalmaz, amelyek az egész testedre kedvező hatással bírnak.

Fontos:

Amennyiben cukorbeteg vagy, vagy szívproblémákkal küzdesz, heti 3 tojásnál nem tanácsos többet fogyasztani.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték / 5. Szavazatok száma:

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!