Miért ég Ausztrália? És hogyan tudsz segíteni?

jan 9, 2020 | Környezet

 

Szeptember óta a tombol a tűz Ausztráliában, és a szakértők a globális felmelegedést hibáztatják a súlyos aszály és a meleg súlyosbodása miatt. A katasztrofális tüzek több, mint 15,6 millió hektáron pusztítottak és 26 ember, valamint közel 480 millió állat halálát okozták. Annak ellenére, hogy a NASA műholdjai hamarosan bekövetkező esőket jósolnak, nem várható a tűz gyengülése.

A szörnyű pusztítás egyre jobban terjed. A Kenguru-sziget egyharmada, amely sok egyedi és veszélyeztetett fajnak ad otthont, szintén a tűz martalékává vált, és kérdéseket vet annak kapcsán, vajon mennyire károsodik a sziget biológia sokszínűsége. A Mallacoota üdülőváros nyaralóit az ausztrál haditengerészetnek kellett megmentenie, miután azt az utasítást adták az embereknek, sétáljanak az óceánba, ha túl közel kerül a tűz. Hamuval borítottak Új-Zéland gleccserei és Chilében is narancssárga az égbolt. És sajnos ez csak pár kiragadott példa.

 

Mi okozta a tüzet Ausztráliában?

 

Hivatalos oka ismeretlen; a szakértők azonban az éghajlatváltozást hibáztatják a helyzet rosszabbodása miatt. Ausztráliában folyamatos kiszáradást tapasztalnak, azaz egyre kevesebb nedvesség van a növényzetben, amely, ha begyullad, rohamtempóban terjed tovább. Az Antarktiszon 2017-ben kezdődött aszály szokatlan időjárási viszonyokat párosul , amelyek forró, száraz szelet és villámokat hoz Ausztrália területére. Ez egy halálos kombináció, amely azt jelenti, hogy a sok villámcsapás meleg, száraz talajra érkezik – az eső pedig kevés a keletkezett tűz megállítására. Az eukaliptuszfák, amelyek oly gyakoriak Ausztráliában, szintén gyorsan égnek.

 

Előfordult ez már korábban is?

 

Noha Ausztráliában gyakoriak a bozóttüzek, most mégis meglepetést okozott mindenkinek nagysága és amiatt, milyen sokáig húzódik a megfékezése. David Karoly , az ausztrál Nemzeti Környezettudományi Program éghajlatváltozási központjának vezetője szerint a szeptember óta tomboló tüzet „példa nélküli időzítés és súlyosság jellemzi”.

 

 

 

Segít a kormány?

 

Scott Morrison miniszterelnököt mélyen elítélték a bozóttüzekre adott reakciója miatt, aki nyugodtan vakációzott Hawaii szigetén, és csak akkor indult vissza, mikor az már ellenőrizhetetlenné vált, majd csak egy reklám jellegű közleményt adott ki, melyben vázolta a tűz megfékezésére tervezett lépéseit, azonban kínosan kerülte a klímaváltozás témakörét. A kormány később bejelentette, hogy 2 milliárd dollárt különítettek el a károsultak megsegítésére.

 

Mi történik most?

 

Egyelőre nem látható változás annak ellenére, hogy nem csak az Egyesült Államokból és Kanadából, de a világ minden tájáról érkeznek tűzoltók a kétségbeesett emberek és állatok megsegítésére. Sokan pénz adományoznak, mások a segítségüket ajánlják fel, amennyiben szükség lenne rá. A helyzet könyörtelennek tűnik, az ausztrál emberek kétségbeesetten várják a segítséget. Új-Dél-Walesben rendkívüli állapotot hirdettek ki. Egyelőre megjósolhatatlan, mikorra sikerül a tüzet megfékezni.

 

Mit tehetek én?

 

Ha pénzt szeretnél adományozni, mindenképpen végezz kutatást, hova kerül a pénzed.

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 4

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This