Környezetbarát a fém tetőszerkezet?

nov 12, 2019 | Környezet

Amikor eljön az idő, hogy tető kerüljön egy épülő házra, vagy ha a jelenlegi tetőzetének van teljes átalakításra szüksége, többféle anyag közül választhatunk, a zsindelytől, a fém tetőlemezeken át a cserépig. A rendelkezésre álló tetőfedő anyagok közül azonban vonzó lehetőség lehet a fém tetőzet hosszú élettartama és környezetbarát szempontok miatt is.

 

Hosszú élettartam

 

A fémlemez tetők élettartama az anyaguktól függően körülbelül 40-70 év (acél, alumínium, horganyzott acél stb.). Ez az élettartam lényegesen hosszabb, mint az aszfalt tetőfedő anyagok alternatívája, amelyek várhatóan csak 12-20 évig tartanak, ráadásul folyamatos karbantartásra is szükségük van.

A fémlemez, cserepeslemez tetőfedés várható élettartama hosszú, és anyaguk rendkívül tartós is, ellenáll a heves szélnek, minőségtől függően nem hajlamos a korrózióra vagy repedésre, és jóval kevesebb költséges karbantartást is igényelnek.

A fém tetőfedő anyagok kiválóan alkalmasak az extrém időjárási körülmények leküzdésére, ráadásul kifejezetten tűzállóak is.

 

Környezetbarát

 

A fémlemez tetőfedő anyagok az egyik leginkább környezetbarát lehetőség a tetőfedő anyagok között. Energiahatékonyak, mivel a fémtetők visszaverik a sugárzó hőt, ami akár 25 százalékkal is csökkentheti a nyári hűtési költségeket. Ez az energiahatékony tulajdonsága lényegesen hozzájárulhat a légkondicionálás költségeinek csökkentéséhez a nyári hónapokban.

Egy másik környezetbarát szempont, hogy a fémlemez tetők többnyire újrahasznosított anyagból készülnek (a felhasznált anyagtól függően), ráadásul élettartamuk végén 100% -ban újrahasznosíthatók. Ez eltér az aszfalt és cserép tetőfedő társaitól, mivel a legtöbb másik tetőfedő anyag végül sajnos a hulladéklerakókban végzi.

Ráadásul az aszfalt zsindely napfénynek kitéve oldószereket bocsát ki a levegőbe, ami mérgezi környezetet.

Az aszfalt tetőfedő anyagok ugyan költséghatékonyak, de sok energiát igényelnek, soha nem újrahasznosíthatók, UV-sugarak hatására gyorsan romlanak, napfénynek kitéve oldószereket bocsátanak ki a levegőbe, és hozzájárulnak hulladéklerakókban történő hulladék nem újrahasznosítható mennyiségéhez is.

A fémlemez tetőfedő anyagok ugyan drágábbak, de megéri a beruházást, mivel a fémlemez tetőfedés nem csak környezetkímélőbb lehetőség, de tartósabb a szél, a csapadék és a tartós UV-sugarak kitettsége ellen is. Tűzálló tulajdonságuk miatt pedig azt is elmondhatjuk, hogy a fémlemez tetőfedés az egyik legbiztonságosabb megoldás a kapható tetőfedő anyagok között.

Ráadásul alapanyagukat tekintve nem csak tetőre használhatók, de falborítás és kerítéselemként is tartós védelmi és díszitő funkciót láthat el a fém bordáslemez vagy trapézlemez, amelyek nagyon sokféle szín és méretvariációban kaphatók.

Fontos megjegyezni azonban, ezek a tulajdonságok csak minőségi lemezek esetén értendők. Érdemes konzultálni egy bádogossal vagy forgalmazóval, milyen anyagot válasszunk.

 

 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This