5 hasznos dolog, amit tudnod kell az illóolajokról

nov 4, 2017 | Életmód

Amennyiben biztonságos, hatásos, és holisztikus módot keresel hangulatod javítása, és légtisztítás érdekében, valamint az agyi funkciókat is javítani szeretnéd, itt az ideje, hogy párologtatni kezdj. Miért is? Egyrészt mert a tél közeledte remek indokot ad erre, hiszen könnyebben hangolódhatsz az ünnepekre, másrészt egészségedért is sokat tehetsz.
Mondom hogyan:
 
Az illóolajok párologtatása a leghatékonyabb egészségtudatos megoldása egészséged megőrzése érdekében. Nem csak remek illattal varázsolja el környezetét, de minden alkalommal, amikor beszippantod, learatod a jótékony egészségre gyakorolt hatásait is.
Diffúzorral még jobb eredményt érhetsz el, hiszen a molekulákat hatékonyabban szórja szét a levegőben, mint a hagyományos gyertyás párologtató.
Amikor az illatot orron keresztül beszippantod, apró kis idegek azonnali jelzést küldenek az agyba, amely azonnal dolgozni kezd a rendszeren, ami felelős a hangulati, és testi állapotodért. Az inhaláció a legközvetlenebb szállítási módja az olajok kis tápláló összetevőinek a beviteléhez, mivel az orrüreg(a sok kis idegszálnak köszönhetően) direkt összeköttetésben áll az aggyal. Miért párologtass minden nap:
– elpusztítja a levegőben található mikroorganizmusokat – friss, aromás illattal tölti meg a levegőt – molekuláris struktúrájának megváltoztatása révén semlegesít egyes toxikus kémai anyagokat – megemeli az oxigénszintet – megemeli az ózontartalmat, és a negatív ionok számát, amely csökkenti a baktériumok mennyiségét

 

Támogatja immunrendszeredet

Az illóolajok párologtatásával az immunrendszeredet is támogatod. Az eukaliptusz, és a fahéj remekül felturbózza például.
Egy francia tanulmányban a levegőben 210 mikrobát azonosítottak, majd 30 perces illóolajos párologtatás után már csak 4 maradt belőlük! 10-15 csepp olaj elég is hozzá.

 

Csökkenti a stresszt, és relaxál

Úgy találták, hogy az illóolajok könnyedén hatolnak át a sejtmembránokon, és az agyi erek csatornáin is., és másodpercek alatt érik el az agy érzelmi területeit. Mivel a hipotalamusz felelős a kémiai üzenetek küldéséért, ezért gyakorlatilag minden testi, és mentális területre hatással van. Beleértve az energiaszintet, a hangulatunkat, és a stressz hatásait is.
Így készíts anti stressz keveréket:
Levendula olaj (Lavandula angustifolia): 5 csepp Ylang-ylang olaj (Cananga odorata vagy genuina) : 3 csepp Bergamot olaj (Citrus aurantium vagy bergamia): 2 csepp

 

Mélyebb alvás

Az Alternative and Complementary Medicine magazin által végzett felmérés szerint 2014-ben, amelyben az eddig publikált anyagokat vették alapul, arra a következtetésre jutottak, hogy a levendula a leghatékonyabb erre a célra. Már maga a levendulaolaj is nagy hatékonysággal bír az alvás minőségének javításában, azonban ha pl. macskagyökérrel vegyítjük, még jobb eredményt érhetünk el.
A Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine magazin szerint, amennyiben olyan illóolajat lélegzünk be, amely legnagyobb arányban levendulát tartalmaz, a következő hatások érvényesülnek: – csökken a vérnyomás – csökken a kortizolszint (stresszre adott hormonreakció)
Így segítve elő az alvást.

 

Csökenti a vérbőséget

Az illóolajak remek segítséget nyújthatnak gyulladások csökkentésében, és eldugult légutak szabaddá tételében is. Amennyiben allergiával, vagy más légzési nehézséggel küzdesz, a következő illóolajokat párologtasd:
– borsmenta – rozmaring – citrom – eukaliptusz

 

Csökkenti az étel utáni sóvárgást

A kutatásokban úgy találták, hogy az étvágy, és a szaglás szorosan kötődnek egymáshoz. Tulajdonképpen arra jöttek rá, hogy az orrunk már korábban jelzi a teltségérzetet, mint a gyomrunk.
 
Az illóolajok belélegzésekor mikroszkópikus molekulák azonnal kapcsolatba lépnek az agyban a hipotalamusszal, amelyen belül az agy jóllakottság-központja található, ami pedig az éhségért/jóllakottságért felelős.
 
A jóllakottság központ „elolvassa” egyes illóolajok molekuláit, és olyan jelzésnek fogja fel, amely azt jelzi, hogy jóllaktunk. És a jó hír, hogy ezek a jelzések gyorsabbak, mint amikor a gyomor mondja az agynak, hogy „tele vagyok”. Mindenki ismeri az érzést, amikor már főzés közben jól lakik a szakács/nő. Na, ez pont ezért van!
 
Diret inhalációk
Ha nincs párologtatód, egyszerűen csak nyissál ki egy illóolajos üveget, és lélegezd be, vagy tegyél pár cseppet a tenyeredbe, dörzsöld össze, formálj belőle tölcsért, mint Zalatnai Cini, és lélegezz belőle mélyeket!
 
Fontos, hogy csak természetes illóolajokat használjunk!
 
Kedves egészségedre!
 
Ha szeretnél még ilyen hasznos infókról értesülni, likeold facebook oldalunkat! Köszönjük!
 
 
Referenciák: Chang, K. & Shen, C. (2011). Aromatherapy Benefits Autonomic Nervous System Regulation for and corticosterone level in rats. Phytother Res., 25(6):858-62.
Seol, G.H., Shim, H.S., Kim, P.J., Moon, H.K., Lee, K.H., Shim, I., et. al. (2010). Antidepressant-like effect of Salvia sclarea is explained by modulation of dopamine activities in rats. J Ethnopharmacol., 130(1):187-90.
Saiyudthong, S. & Marsden, C.A. (2011). Acute effects of bergamot oil on anxiety-related behaviour

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 9

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This