Hinta-palinta! Megnyugvás…

aug 5, 2021 | Otthon

A lazításnak nagyon sokféle formája létezik, főleg akkor, ha a szabadban való időtöltésről van szó. A lágy ringatózás nem csak kisgyerekeket tudja megnyugtatni, hanem a felnőtteket ugyanúgy. Nem meglepő tehát, hogy a fészekhinta használata egyre inkább felkapottá válik a sűrű hétköznapokban. A hagyományos hintákkal szemben ez a kialakítás sokkal nagyobb felületet biztosít, amin egyszerre több gyerek is helyet kaphat. Rendkívül kényelmes, amiben ülni, állni, feküdni egyaránt lehet. A kihasználásának alig vannak korlátai, főleg azt figyelembe véve, hogy kül- és beltérben egyaránt igénybe vehető. Továbbá nem kell azt hinni, hogy ennek a hintának a használat kifejezetten a kicsik privilégiuma, ugyanis felnőttként ugyanúgy örömmel vethetjük bele magunkat némi kikapcsolódás reményében. Mindenképpen egy olyan élmény a rendszeres alkalmazása, ami nyugtató hatással bír testre és lélekre egyaránt. Érdemes tehát minden nap kiaknázni az előnyeit.

 

A kismadarak is a fészekben találnak megnyugvást!

 

Kicsik és nagyok egyaránt élvezhetik a szabad levegőt, valamint az előre-hátra való hintázás, nyugtató érzését, csak néhány apróságra kell odafigyelni. Első lépés mindenképpen a megfelelő hintatípus kiválasztása. A fészekformából adódóan jelentősen megnő a felület, ami kihasználható így esetenként 3 gyerek is helyt kaphat rajta, miközben játszanak. A felépítését tekintve nagyon masszív szerkezetről van szó, amelyiknek némelyik kivitele fémkeret alátámasztást kapott. A váz puha anyagokkal van burkolva, így biztosítva a maximális kényelmet. A kert szinte kihagyhatatlan kelléke, amit a csöppségek nagyon értékelni fognak. Vannak sátorral felszerelt változatok, amik az erős napsugárzástól, széltől, esőtől és a rovaroktól is menedéket biztosítanak. Ugyanakkor ezen terméktípusok esetében a felépítmény könnyedén eltávolítható és hagyományos módon használható a hinta. Amennyiben a sátorponyvával együtt történik meg az alkalmazása, akkor figyelni kell, a benti hőmérsékletre és sosem szabad közvetlenül a tűző napon használni.

 

A fészekhinta fejlődésre gyakorolt pozitív hatásai

 

Amennyiben azt gondolná valaki, hogy egy fészekhinta kimondottan csak a lazítást szolgálja, akkor mi sem áll távolabb a valóságtól. Valójában egy fiatal szervezetre rendkívül komplex hatást képes gyakorolni, ami elősegíti annak a pozitív fejlődését több szinten. Az egyensúlyérzék még akkor is edzésbe kerül, ha egy viszonylag stabil és nagyfelületű fészekbe ülnek benne a lurkók. Ez annak köszönhető, hogy a hinta előre-hátra mozog folyamatosan, amivel a mozgáskoordinációt serkenti. A ritmusérzék javításában ugyanúgy felhasználható. A jobb és bal agyféltek közös együttműködése révén az ábrázolóképesség, gondolkodás és az írás-olvasás hatékonyabb elsajátításában szintén komoly szerepet tölt be a hintázás. Abból adódóan, hogy teljesen szabadon lóg a gyerkőc és elé tárul a teljes térlátvány, tudva, hogy nincs ráhatása az eseményekre vagy csak minimális, egy olyan lebegést él meg, amit legutóbb az anyaméhben tudott. A térorientációt és koordinációt, a szabadabb gondolkodást sokban elősegíti ez a mozgás együttes.

 

A hintázás, mint stressz levezetés

 

Sajnos már elég fiatalon kitettek a gyermekek a különböző stressz faktoroknak, aminek következtében komoly teljesítési kényszer és szorongás lehet rajtuk úrrá. Mindez a lelki megterhelés az idő előrehaladtával, az évek múlásával csak fokozódik, majd felnőttkorban csúcsosodik ki. Pontosan ezért szükség van egy olyan rendszeres stressz levezető tevékenységre, aminek nyomán elengedhetők az elvárások és legalább rövid időre megszabadulhat bárki a terhektől. A fészekhintában való lágy, ütemes ringatózás egyértelműen egy olyan élmény, ami lazító hatással jár. Egy frusztrációkban teljes munkanapot követően beülni a kényelmes hintába, majd becsukott szemmel lazítani egy keveset olyan élmény, ami csodákat tud művelni az idegrendszerrel. Ha minden feltétel rendelkezésre áll, akkor semmilyen esetben sem szabad kihagyni a napi szintű terápiás kezelésnek minősülő tevékenységet, hiszen az rengeteg feszültséget old fel.

 

Csak okosan a kiválasztással!

 

Miután tudvalévő, hogy mennyi pozitív hatása van a fészekhinta rendszeres alkalmazásának, teljesen érthető, ha kedvet kaphatott a beszerzéséhez. Igaz, hogy a kínálat óriási ezen termékkategóriából, de néhány alapvető feltételt figyelembe véve könnyedén megtalálja az igényeinek leginkább megfelelő kivitelt. Talán az egyik legfontosabb feltétel a kényelmen túl a teherbírás. Ezt úgy számolja ki, hogy a maximális terhelési súlyhoz, aminek ki lesz téve a szerkezet még adjon hozzá legalább 15-20 kilogrammot. Ha tehát 90-100 kilóval lesz folyamatosan megterhelve a hinta, akkor a 120 kilogrammig bíró termék már ideálisnak minősül. Ez azért fontos, hogy ne legyen a végletekig leterhelve a szerkezet. A masszív fém váz gondoskodik a folyamatos stabil tartásról, miközben a lágy anyagokkal való burkolás révén nem lesz észrevehető a rideg felépítés. Az időjárásnak ellenálló szövet garantálja a tartósságot, de a gyakori ellenőrzés sosem árt.

 

Hogyan történjen a rögzítés?

 

Amennyiben sikerült kiválasztani a fészek formájú hinta típust, máris következik a megfelelő rögzítés problémaköre. Ezt csak nagy figyelemmel szabad elvégezni, hiszen nincs annál rosszabb élmény, mint amikor a kellemes hintázás során a földön köt ki a szerkezet és a használója. Figyelembe véve a hinta teherbírását egy olyan fát kell kiválasztani tartóegységnek, ami garantáltan elbírja az adott terhelést. Legyen jól láthatóan egészséges a törzs, továbbá fontos, hogy körülötte maradjon elég szabad hely az alkalmazáshoz, számításba véve a szerkezet mozgásterét. A legtöbb fészekhinta nem csak a szabadban, hanem a lakásban is felszerelhető. Továbbá, ha nem áll rendelkezésre az udvaron elég masszív fa, akkor külön állvány építhető, vagy a terasz gerendázatához rögzíthető.  Időközönként érdemes átvizsgálásra kerüljenek a hinta bizonyos elemei, főként a rögzítő kötelek, hiszen a természeti erők megtépázhatják az anyagokat. Kellő karbantartás mellett hosszú éveken keresztül élvezhetők a hinta nyújtotta előnyök. Kár lenne megfosztania magát ezektől.

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 1

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This