20 újrahasznosítási fogadalom 2020-ra

jan 27, 2020 | Környezet

Új év – új célok, amely tökéletes lehetőség fenntarthatósági céljaink meghatározására és újrahasznosítási szokásaink frissítésére a 2020-as évre vonatkozóan.

Készen állsz rá, hogy elkötelezd magad a hatékonyabb újrahasznosítási szokások mellett 2020-ra? Ha igen, így csináld:

 

1. Ha még nem dobtad ki, komposztáld a karácsonyfát. Ünnepi feladatai teljesítése után a legtöbb városban a helyi hulladékgazdálkodó vállalat összeszedi a fákat, így biztosak lehetünk azok megfelelő feldolgozásában és komposztálásában. Fontos, hogy ne maradjon rajta semmi, nem lebomló dekoráció. Ha elmulasztottad a meghatározott dátumokat, amelyeken a gyűjtést elvégezték, felapríthatod és komposztálhatod saját magad is, vagy aprítás után helyezd el a megfelelő zöldhulladékoknak fenntartott kukában vagy zsákban a későbbi begyűjtéshez.

 2. Élj zacskómentesen. A műanyag zacskók gyakran károsítják a hulladékfeldolgozó berendezéseket és biztonsági veszélyeket hordozhatnak az újrahasznosító telepeken. Mindig vigyél magaddal egy olyan táskát, amelyet újra és újra felhasználhatsz bevásárláskor.

 3. Figyelj rá, hogy ne kerüljön elem a szelektív hulladékok közé. Karácsony után könnyen összekeveredhetnek a szalagokkal, díszítőelemekkel, csomagolópapírral, amelyek nagy veszélyt jelentenek a hulladékfeldolgozókban.

 4. A szelektív hulladék mindig maradjon tisztán és szárazon. A kiömlött folyadék és élelmiszerek károsítják az újrahasznosítható anyagokat, és beszennyezik a teljes szállítmányt, amely megakadályozza az újrahasznosítást. Ürítsd ki a flakonokat és öblítsd is el, mielőtt a szelektív tárolóba teszed őket.

 5. Tartsd zárva a hulladékgyűjtők fedeleit. Ha a benne tárolt anyagok, például a papír vagy a karton átnedvesedik, alkalmatlanná válik az újrahasznosításra. Ezt könnyedén megelőzheted, ha egy mozdulattal ráhajtod a fedelet a hulladékgyűjtő edényre, így védelmet élvez az időjárás szeszélyeivel szemben.

 6. Szelektáld a műanyagokat is, mert azok között sem minden újrahasznosítható. A műanyag palackok és a kancsók például igen, mindenképpen a szelektív hulladékok között van a helyük.

7. Ha nem vagy biztos benne, mit, hova dobjál, járj utána. Az fkf honlapján több típust is megtalálsz. Ha nem találtál semmi infót, inkább a kommunális szemétbe dobd, ezzel megelőzheted az újrahasznosítható hulladék szennyeződését.

 8. Mutass példát! Emlékeztesd családodat, barátaidat a hulladékok megfelelő elhelyezésére.

 9. Csökkentsd az élelmiszerpazarlást. Az elpazarolt élelmiszerek az üvegházhatású gázok kibocsátásának egyik legnagyobb tényezõje világszerte. Tegyél egy szívességet a bolygónak – és a pénztárcádnak -. Vásárolj megfontoltan, és használj fel mindent, amit vásároltál.

 10. Add el, vagy ajándékozd el, amit már nem használsz. Sok szervezet foglalkozik adományok gyűjtésével, például a Magyar Mátrai Szeretetszolgálat is, de a neten továbbiakat is találhatsz. Van, aki házhoz is megy az adományokért. Amennyiben inkább eladnád, a Jófogás, Vatera, vagy a Facebook remek platformot kínálnak ehhez.

 11. Élj papírmentesen. Csökkentsd a papírhulladékot pár egyszerű trükkel. Például kérd a bankkivonatodat elektronikusan, vagy ne nyomtass ki mindent feleslegesen.

 12. Komposztáld az ételmaradékokat. Amit megeszel, azt komposztálni is lehet. Ez segít megőrizni a természeti erőforrásokat, és megóvja az újrahasznosítható hulladékokat a szennyeződéstől.

 13. Mondj nemet az egyszeri felhasználásra! Ha elmész valahova, mindig legyen nálad valami csomagolóanyag, amit folyamatosan használhatsz. Például bevásárlótáska vagy kávéscsésze, ha útközben szereted inni a cappuccinodat.

 14. Légy kreatív a háztartásban is. Például használj többször használatos takarítóeszközöket a papírtörlő helyett.

 15. Bánj óvatosan a csomagolóanyagokkal. A habszivacs és a buborékfólia például nem kerülhet a szelektív hulladékba, de körbekérdezhetsz az ismerőseid körében, nincs-e véletlenül épp szüksége rájuk valakinek.

 16. Legyél zöld a munkahelyeden is! Beszéljétek meg a munkatársakkal és a vezetőséggel, mit tehettek annak érdekében, hogy fenntartható munkahelyet létesítsetek.

 17. Gyermeked iskolája képviseli a fenttarthatóság nézeteit? – Segíts, hogy a következő generáció is tisztában legyen a fogalmakkal és kezdjétek el korán a fenntarthatósági szokások kialakítását.

 18. Járj utána, hogy mi történik, miután a teherautó felvette a hulladékot. Érdekes és értékes információkkal leszel gazdagabb.

19. Javíttasd meg, ami elromlott. Ezzel nem csak a pénztárcádat, de a Földet is véded.

20. Törekedj rá, hogy minél nagyobb figyelmet szentelj az újrahasznosítás és a fenntartható élet fontosságának, hogy az minél hamarabb szokássá váljon. Legyen 2020 a fenntarthatóság éve!

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 4.2 / 5. Szavazatok száma: 5

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This