Tippek a téli autófelkészítéshez

nov 6, 2019 | Életmód

 

Amikor elkezdenek hullani a levelek, érdemes elkezdeni autónk felkészítését a megváltozott időjárási viszonyokhoz. A havazás és a jégeső komoly kihívást jelent a téli időszakban, ezért nagyon fontos testi épségünk és autónk megóvása érdekében járművünk téliesítése.

Több mindent tehetünk annak érdekében, hogy a szélsőséges időjárás mellett is biztonságban tudhassuk magunkat és családunkat. Most 6 téli autófelkészítési tippet mutatunk meg, amelyet érdemes elvégezni, mielőtt lehűl az idő és beköszönt a hideg, borongós őszi-téli időszak.

Készíts össze egy “téli ellátmányt” az autóba, amely komoly segítséget nyújthat, ha bajba kerülnél a hideg, téli napokon.

Itt egy kis lista, miket érdemes mindenképpen elhelyezni benne:

 • zseblámpa
 • közúti jelzőfáklya
 • elsősegélykészlet (ez amúgy is kötelező)
 • néhány takaró
 • meleg ruhák
 • néhány pár kesztyű
 • rádió
 • töltött mobiltelefon az elsősegélyhívásokhoz
 • egy zsák homok (vontatáshoz)
 • egy extra jégkaparó
 • hólánc
 • jégoldó spray
 • néhány nagy energiatartalmú harapnivaló (például diófélék vagy energiaszelet).

 

Ellenőrizd a motor hűtőfolyadék és fagyálló szintjét.

Enélkül a motor lefagyhat, szóval nem szabad félvállról venni, nehogy autómentés legyen a vége.

A motor hűtőfolyadék-szintjének ellenőrzésére szolgáló készlet szinte minden autósboltban kapható. Segítségével gyorsan kideríthető, megfelelő-e a hűtőfolyadék keveréke. Az autó kézikönyvében szereplő utasítások követésével közvetlenül is ellenőrizhető a fagyálló szintje. Az adagolás pedig nagyon egyszerű, ha szükség lenne rá.

 

Válts téli gumira!

 

Ellenőrizd a gumiabroncs nyomását és a futófelület mélységét is. A jó gumiabroncsok nagyon fontosak az úttartás és a biztonság megőrzése szempontjából, főleg, amikor zuhog a hó és jég az égből.

A gumiabroncs nyomásának ellenőrzését és feltöltését bármelyik benzinkúton elvégezheted. Kövesd autód kézikönyvének ajánlását a nyomás szintjére vonatkozóan.

Ellenőrizd vagy ellenőriztesd a futófelület mélységét is.

 

Használj téli ablakmosó folyadékot és ellenőrizd a lapátokat.

 

A nyáron használt ablakmosó összetétele teljesen más és amint hidegebbre fordul az idő, lefagy és szétnyomhatja az ablakmosó tartályt vagy belefagyhat a csőbe. A téli ablakmosó nem vagy rá a szélvédőre, sőt segíti a fagyott szélvédő felolvasztását is.

 

Válts téli minőségű olajra a következő olajcsere alkalmával.

 

Minél hidegebb az időjárás, annál vékonyabbá válik az olaj a motorban. Az olaj viszkozitását specifikációjában az első szám jelzi. Például egy 5W-30 olaj jobb télen, mint egy 10W-30 olaj.

 

Ellenőrizd az akkumulátort.

 

Az akkumulátoroknak és az embereknek van egy közös tulajdonsága: gyűlölik a hideget. Az alacsony hőmérséklet akár 50 százalékkal is csökkentheti az akkumulátor töltöttségét. Ne kockáztass, ha gyengének találod, vásárolj újat. De akárhogy is döntesz, ellenőrizd az akkumulátort folyamatosan és használj szódabikarbónát, vizet és egy kis drótkefét a korróziómentesség érdekében.

Ha úgy érzed, ezek a feladatok meghaladják a tudásodat, vagy nem férnek az idődbe, akkor sem szabad elhanyagolni őket. Vidd el autódat egy szervízbe egy előre egyeztetett időpontban és bízd a szakemberekre.
Ha pedig azonnali segítésgre lenne szükséged, már létezik olyan autómentő applikáció is, amely letöltése esetén azonnal tudják, merre vagy, így nem a szokásos procedurát kell követni: telefon elő.., beírni: autómentő Budapest, hívás, megbeszélés, várakozás.. hanem azonnal el tudnak indulni a már előre leegyeztetett árakon érted. Érdemes vele tenni egy próbát. 

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 5 / 5. Szavazatok száma: 2

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Legutóbbi bejegyzések

Pin It on Pinterest

Share This