Pajzsmirigy alulműködésnél a pajzsmirigy hormonok a kívánatosnál kisebb mennyiségben termelődnek pajzsmirigyében. Ennek közvetlen oka leggyakrabban a pajzsmirigy valamilyen megbetegedése. Emellett azonban lelki okai is lehetnek pajzsmirigye alulműködésének.

A testi tünetek és panaszok mögött sokszor lelki problémák állnak, például elfojtott érzelmek, el nem végzett feladatok, vagy feszültséget okozó kapcsolatok. Mit gondol? Önnél is lehetséges oka lehet ezek közül valamelyik pajzsmirigye alulműködésének?

Ha igen a válasza, akkor a testi tünetek, jelen esetben a pajzsmirigy alulműködés helyreállításának elengedhetetlen feltétele, hogy változtasson saját magán, az életén, gondolkodásán és másokkal való kapcsolatán. Elhatározta már magát a változtatásra?

A pajzsmirigy az anyagcserét szabályozza jódtartalmú hormonok termelésével. A toroknál helyezkedik el, és a hormon termelését az agyalapi mirigy szabályozza. Ezért a pajzsmirigy működése a kommunikációs és beszéd készségén túl a gondolkodását is szimbolizálja. Ha lassul a pajzsmirigy hormontermelése, akkor ezzel párhuzamban a gondolkodása, alkotói képességei és kommunikációs tevékenysége is lelassul. A pajzsmirigy lecsökkent működésének sokféle oka lehet. Szeretné megismerni ezeket?

Melyek a pajzsmirigy alulműködés lelki okai?

A pajzsmirigy lecsökkent működésének többféle lelki oka lehet. Pajzsmirigye lelassult működésével figyelmezteti, hogy gond van. A pajzsmirigy megnagyobbodása elsősorban a túlzott hormontermeléshez kapcsolódik, de előfordul az is, hogy elégtelen hormontermelésnél is megnő a pajzsmirigy. Ilyenkor a hormonok termelésének csökkenését a megnagyobbodással próbálja úgy-ahogy ellensúlyozni.

A fizikai tüneteknek legtöbbször lelki okai vannak. Az érdekeinek, akaratának az érvényesítésével, terveinek és céljainak a kifejezésével, kommunikálásával lehetnek gondjai.

Talán fél elmondani a véleményét, elhallgatja a gondolatait, és inkább hallgatásba burkolózik. Ez azonban nem tesz jót az egészségének, mert feszültséget okoz Önben. A feladatait elvégzi, a szabályokat betartja, mások által meghatározott kötelességeit teljesíti, de saját elképzeléseit elfolytja, nem mondja ki. Szinte mások életét éli a sajátja helyett. Eltűnik az életkedve, megcsappan a lelkesedése, és ezeknek a helyét pedig a beletörődés és a fásult közöny veszi át. Nem jó kilátások ezek.

A felhalmozódott düh, keserűség, frusztráció és harag, a megoldatlan lelki problémák mind-mind okozhatják a pajzsmirigy hormontermelésének a csökkenését, alulműködését.

Az önbizalom hiánya, a kisebbrendűségi érzés, amikor nem bízik önmagában vagy nem mer bátran kiállni önmagáért másokkal szembeni kapcsolatában vagy pedig 1-1 megoldandó fontos feladatában, szintén okozhatja a pajzsmirigy megnagyobbodását.

Ha nincsenek már kitűzött céljai, ha úgy érzi, hogy nincs miért felkelni reggelente, akkor ez is fokozott veszélyt jelent lelki egyensúlyára és pajzsmirigye működésére.

Az áldozati bárány szerepének a felvállalása sem segíti pajzsmirigye egészséges működését.
A depressziós, búskomor hangulat is súlyosbíthatja a helyzetét.

Hogy érzi? Mit gondol? Vajon hol szorítja a legjobban a cipő? A pajzsmirigy alulműködés lehetséges lelki okai közül vajon melyik lehet az oka pajzsmirigy problémájának?

Mit tehet pajzsmirigye hormontermelésének felgyorsításáért?

Vizsgálja meg, hogy a korábban felsorolt lelki folyamatok közül melyik lehet Önnél pajzsmirigye alulműködésének az oka. Ha már elhatározta magát pajzsmirigye hormontermelésének helyreállítására, akkor érdemes végiggondolnia az életét:

Mi miatt dühös? Neheztel valamiért Önmagára? Ha igen, akkor miért? Annyira fontos dolog ez? Mi történt az életében? Meg tudna bocsátani magának? Önnek lenne könnyebb, ha igen. Gondolkodjon ez ezen.

Vagy ha nem Önmagára neheztel valamiért, akkor a világra haragszik? Kivel van különösen rossz viszonya a környezetében? Ön neheztel a másikra inkább, vagy a másik Önre? Vagy már nem is emlékszik a részletekre? Annyira fontos dolog miatt van ez a nézeteltérés Önök között? Vagy talán egy semmiségről lehet szó? Egyszerűbb lenne az élete, ha megbeszélnék a nézeteltéréseiket, és rendeznék a kapcsolatukat?

Vagy talán kisebbrendűségi érzése, esetleg a túlzott alázata miatt nem áll ki az igazáért, és csak önmagát emészti emiatt. Ha nem áll ki az igazáért, akkor mi lehet ennek az oka?

Ha úgy érzi, hogy nincsenek céljai az életben, akkor biztos emlékszik még arra az időre, amikor még voltak? Lehet, hogy már felnőttek a gyerekei, elkerültek otthonról, de a róluk való gondoskodás helyett valami más értelmes célt tudna találni magának? Mivel tudná lekötni magát, és hasznosan eltölteni az idejét? Ami Önnek is örömöt okozna, és még hasznos is lenne?

Figyeljen oda jobban önmagára! Szerezze vissza az önbecsülését!

Akik előtt eddig újra és újra megalázkodott, azok talán első pillanatban meghökkennek majd, de később látni fogja azt is, hogy ha a sarkára áll, és jobban kiáll az érdekei mellett, akkor ezzel kivívja majd mások elismerését is.

Ha értelmes célokat kitűzve minden napját tartalmasan tudja eltölteni, és saját érdekeire is figyelve, a kölcsönös előnyök mentén rendezi a kapcsolatát a környezetével, akkor ezzel nemcsak a lelki állapotának, hanem az egészségének és alulműködő pajzsmirigye működésének is jót fog tenni.

Ha visszaszerzi önmagába vetett hitét, akkor jobban fog tudni örülni az életnek, és visszaállítja lelki egyensúlyát is. Nem mellesleg pedig lelkileg és testileg is jobban fogja érezni magát. Emellett valószínűleg a környezetében lévők számára is kedvesebb és szerethetőbb ember lesz Önből. Mit gondol? Érdemes megpróbálni?

Nem önzés az, ha jobban odafigyel önmagára, mert ha Ön elégedettebb ember lesz, akkor máris egy elégedett és boldog emberrel több van a környezetében. Ez nemcsak Önnek, hanem ismerőseinek is jó.

Gondoljon csak bele! Ha Ön elégedett önmagával, és tele van tetterővel, akkor eredményesebben elérheti a céljait. Ha nem folytja el állandóan az érzelmeit, és nem hallgatja el a gondolatait és az ötleteit, akkor nagyobb hasznára lehet a közösségének.

Forrás: harmonia-centrum.hu

Hasznosnak találtad?

Értékeld a cikket!

Átlagos érték 4.7 / 5. Szavazatok száma: 10

Eddig még senki sem szavazott. Legyél te az első!

Örülünk, hogy értékesnek találtad!

Több hasznos tartalomért kövess bennünket a Facebookon is!

Pin It on Pinterest

Share This